A Békás-szoros vitája még nem ért véget. Hargita Megye Tanácsa rendkívüli jogorvoslatért folyamodik

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Ziar Harghita

A csütörtökön hozott jogerős ítélet, amelyben a ploiesti fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a Békás-szoros Neamt megyéhez tartozik, egy közel 10 éves pereskedésnek vet véget. Ennek ellenére Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke az MTI magyar hírügynökségnek elmondta: rendkívüli jogorvoslatért fognak folyamodni, ha megkapják az ítélet megindokolt változatát. Ez azért lehetséges, mert Romániában vannak rendkívüli jogorvoslati lehetőségek az olyan esetekben is, mint egy jogerős ítélet, mint például a felülvizsgálat vagy semmiségi előterjesztés, amelyek újranyithatják az ügyet.

A tanácselnök sérelmezte, hogy a Hargita megyei önkormányzatot és Hargita megye prefektusát kizárták a perből. Hozzátette: a per során Gyergyószentmiklós kevésbé volt aktív, és az egész bizonyítási eljárást a Hargita megyei tanács jogászai végezték.

Azt gyanítom, hogy azért zárta ki a táblabíróság a Hargita megyei tanácsot, hogy a mi százszázalékos bizonyítékainkat ne kelljen az ítélet kihirdetésénél figyelembe venni. Ez annál is furcsább, mert a bíróság nem zárta ki Neamț megyét is a perből, nyilatkozta a politikus, aki azt is hozzátette, hogy tudomása szerint egyik peres fél sem kérte a Hargita megyei önkormányzat kizárását.

Borboly Csaba szerint a megyei tanács kizárása azért törvénytelen, mert több jogszabály is előírja, hogy a megyék határtelepüléseinek határvitáit a megyei önkormányzatok bevonásával kell rendezni.

A magyar fél, azaz a Hargita Megyei Tanács és Gyergyószentmiklós Önkormányzata vezetősége szerint, a Békás-szoros, amely az ún. Székelyföld része részét képezte, és a hozzá tartozó 700 hektáros földterület tulajdonjoga vita tárgyává vált a 7/1996-os törvény előírta a települések határainak rögzítését a kataszteri iratokban.

A Hargita megyei hatóságok azt állítják, hogy 1998-ban a két megye kataszteri hivatalai egy jegyzőkönyvben rögzítették, hogy a nagy turisztikai potenciállal bíró terület Almásmezőhöz tartozik, és ezt a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. A későbbi, Hargita megye részéről indított kezdeményezések ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak.

 

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy