A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége fenntartja, hogy törvényesen járt el a fizetések és bérpótlékok megállapításakor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezetnek a helyi sajtóban megjelent állításaival kapcsolatban.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége szerint törvényesen jártak el a bérek és bérpótlékok megállapításakor, és az „Egészségügyi Szolidaritás” Szakszervezet romániai szövetségének erről a helyzetről szóló közleménye a valóságnak csak egy részét tárta a közvélemény elé.

2018-ban a kórház vezetése alkalmazta az új bértörvényt, majd a bérpótlékok szabályozásáról szóló kormányhatározatot, amely a bónuszok éves megállapítását írta elő.

A vezetőség a segédszemélyzet juttatásait méltányossági okokból magasabb szinten tartotta, azzal a szándékkal, hogy ellensúlyozza a maximális fizetésemelések hatását (az orvosok és asszisztensek 2018. március 1-jétől a 2022-es szintű maximális fizetést kapták).

A jogszabályi előírások szerint a kisegítő személyzetnek éves fokozatos fizetésemelésben kellett volna részesülnie.

Az orvosoknak és asszisztenseknek a kórház vezetésének tervei szerint fokozatosan emelték volna a bérpótlékait, így az egészségügyi személyzet (orvosok, asszisztensek és kisegítő személyzet) bér- és bérpótlék helyzete 2022-ben kiegyensúlyozott lett volna. Ezt azonban megakadályozta, hogy 2019-től kezdődően minden év végén kormányrendeletet adtak ki, amely kimondja, hogy a következő évi béremelések az előző év decemberi béremelések szintjén maradnak. Így az elmúlt négy évben nem volt jogi lehetőség a béremelések módosítására.

A kórház vezetése nyitott arra, hogy minden jogi lehetőséggel biztosítsa a méltányosságot. Ezt tükrözi az is, hogy a jóváhagyott költségvetésből biztosított béremelés mértéke mindössze 0,5%-kal kevesebb, mint a bérkiadásokból adható maximális 30%. Ugyanakkor a kórház a tárgyévre az Egészségbiztosítási Alapból a szerződésben meghatározott összegnek csak 75%-át kapta meg.

A kórház vezetőségének és a Területi Munkaügyi Felügyelőség álláspontja szerint a hivatkozott helyzet nem minősül kollektív munkaügyi vitának, mivel a munkavállalók olyan követelései, amelyek megoldásához törvény vagy más normatív aktus szükséges, nem képezhetik kollektív munkaügyi vita tárgyát.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy