A FUEN támadja Romániát?!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

slide_762Európa nemzeti kisebbségeinek több mint 200 képviselője összeül a napokban Kolozsváron az évente megrendezett FUEN – az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kongresszusán. A megbeszélések csütörtök délelőtt kezdődnek és olyan témákat érintenek mint a nemzeti kisebbségek jogai és azoknak problémái, az autonómia témája és a kisebbségek hozzájárulása az európai kulturális örökséghez. A résztvevők között ott lesz Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, de képviselők is Katalóniából, Skóciából, Belgiumból és Szlovákiából. A FUEN egy olyan ernyőszervezet mely magába foglal 90 tagszervezetet és harcol az európai nemzeti kisebbségek jogaiért.
A FUEN 1949-ben jött létre az Európai Tanáccsal egy időben. Ennek az uniónak a jelenlegi elnöke Vincze Lóránt, az RMDSZ nemzetközi titkára és a RMDSZ elnökének brüsszeli képviselője. A FUEN alelnöke Daniel Alfreider, a Dél-Tiroli Néppárt alelnöke. A Romániára és Kolozsvárra eső választás a helyszínt illetően lehetőséget jelent az összejövetel 200 résztvevője számára, hogy átvegyék és elsajátítsák a kisebbségek védelmének a rendszerének mintaképét, melyet a román állam felmutat és mely a legfejlettebbnek tudható Európában. Az első nemzeti kisebbségi jogokat garantáló és multikulturális modell épp Kolozsvár lenne, a nemzeti kisebbségek kongresszusának házigazdája. Az utóbbi évekbeli intézkedéseivel sikerült ennek a városnak létrehozni egy nagyon fejlett keretet mely lehetővé teszi az összes nemzetiség identitásának védelmét és kifejezését, úgy ahogyan kijelenti Emil Boc polgármester a FUEN résztvevőihez intézett köszöntő üzenetében. Példának okáért, a magyarok képviseletnek örvendenek a helyi önkormányzat minden szintjén és a város számos utcája magyar kulturális és művészeti személyiségek nevét viseli. Ugyanakkor, Kolozsváron magyar és német nyelven is létezik oktatás, sőt, számos magyar civilszervezet folyamatos pénzügyi támogatásban részesül a helyi és központi kormányzat részéről a tevékenységeik megszervezésében, és a műemlékek egy részét olyan emberek tiszteletére emelik akiknek fontos szerepük volt a magyar nemzet fejlődésében. Ugyancsak Kolozsvár az egyetlen város Romániában mely két színházzal és két operaházzal rendelkezik (román és magyar) és ezekben a napokban a hatóságok elkezdték a többnyelvű táblák kihelyezését.
Mindez hozzájárult a multikulturalizmus és sokszínűség fejlődéséhez Erdély szívében. Románia kisebbségvédelmi rendszerét illetően országunkat több esetben példaként hozták fel az EU-ban. Országunkban azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbségek létszáma eléri a lakosság 10%-át, anyanyelvükön tanulhatnak az oktatás minden szintjén, használhatják anyanyelvüket a helyi közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, és újabban ez a jog az egészségügyi rendszerben is gyakorolható. 646x404A magyar nemzetiségűek használhatják anyanyelvüket az igazságszolgáltatás terén vagy tolmácsot vehetnek igénybe. Sőt, minden romániai nemzeti kisebbségnek képviselője van a román parlamentben, akiknek többsége kulcsfontosságú tisztséget foglal el. Helyi szinten, jelenleg, a polgármesteri hivatalok élén magyar nemzetiségű vezetők állnak, főleg azokon a településeken ahol vegyes lakosság él, öt romániai megyének vezetői magyar nemzetiségűek és az RMDSZ párt tagjai. Ugyancsak a nemzetiségi kisebbségek támogatása érdekében működik Romániában a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kolozsvári székhellyel, továbbá az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és az Országos Diszkriminációellenes Tanács, ez utóbbi célzottan azért alakult meg, hogy megakadályozza az esetleges „félrecsúszásokat”, melyek kedvezőtlenül érinthetik az országunkban létező nemzeti kisebbségek tagjait. Ezeknek az intézményeknek vezetői tisztségét magyar nemzetiségűek töltik be. Ezen jogvédelmi mechanizmusok dacára, az RMDSZ megpróbálja majd meggyőzni a FUEN kongresszus résztvevőit, hogy elfogadják a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést (ECI – European Citizens Initiative). A dokumentum, melynek mottó-ja „Nem vagy egyedül. Egy millió aláírás Európa sokszínűségéért” célja növelni a nemzeti kisebbségek védelmének szintjét, kivételesen az Európai Unió tagállamai által. Minority SafePack óvintézkedéseket és rendszabályokat javasol, melyek hozzájárulnak a nemzeti kisebbségek jogainak megvédéséhez a következő területeken: helyi és kisebbségi nyelvhasználat, kultúra és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenrangúság, sajtó, regionális vagy állami támogatás. Ez a mechanizmus lehetővé tenné az Európai Unió polgárainak, hogy egyesüljenek egy úgynevezett polgári bizottságban mely legkevesebb 7 tagból áll, 7 tagállamból, mely által módosításokat javasoljanak a meglévő európai jogszabályokkal szemben, az Unió alapszerződésére alapozva , mindig figyelembe véve azon elvek előléptetését melyekre a közösségi projekt fel van építve.

Azon előírás mely alapján ezt a folyamatot az Európai Bizottság érvényesíti, a szervezet melyhez benyújtják ezt a kezdeményezést és mely dönt felette, eléggé összetett.

Mindez az RMDSZ politikájának csődjére utal, egy olyan szervezetére, amely nem képes kiszabadulni saját, kizárólag a többséggel szemben mesterségesen fenntartott konfliktusra épülő etnikai politizálás csapdájából, amely híjával van a valós, aktuális, választókért hozott megoldásoknak. Hosszú távon ez a politika sokba fog kerülni az RMDSZ-nek, mert a magyarok kezdték meglátni ennek a kizárólagos etnikai politizálásnak az igazi tétjét: a létrehozott politikai ködfelhőben konzerválni a megszerzett előnyöket, a párt korruptjait kimenekíteni az új valóságból, gyakorlatilag abból az országból, amelyet románok, magyarok, romák együtt próbálunk valahogy felépíteni.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy