A Hargita megyei Megyeháza energiahatékony, nyitott, közösséget szolgáló épületté alakul

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

  • Borboly Csaba: Célunk, hogy az épületet inkubátorházzá alakítsuk a polgárok számára

Hargita Megye Tanácsának székházát teljes egészében felújítják az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében nyert támogatás révén.

A projekt elszámolható értéke 41 millió lej, amely több mint 60%-kal járul hozzá az épület energiafelhasználásának csökkentéséhez, a beruházás befejezési határideje 2026. június 30.

„Ez az épület sokkal többet tud nyújtani, mint irodahelyiségek intézmények számára. Szeretnénk még jobban megnyitni az intézményt a polgárok előtt, jó döntés volt a Megyeháza Galéria, amely éjjel-nappal látogatható. Ugyanakkor a csíkszeredai városházával, a Sapientia Egyetemmel és a vállalkozói közösséggel együttműködve egy kutató-jellegű inkubátort kívánunk létrehozni, hogy a Közigazgatási Palota és a Művelődési Ház épülete minél több kezdeményezést magába foglaljon és szolgáljon, amely a megye gazdasági és civil életét szolgálja majd. Célunk, hogy a polgárok inkubátorháza legyünk. A rehabilitáció ezeken a célokon alapul.” mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Peli Levente, Hargita Megye Tanácsa Programok és Projektek Osztályának főigazgató-helyettese röviden ismertette a forráshoz jutás lépéseit, a DALI korai előkészítését a beruházásra, amely frissítésre kerül, egyúttal megjegyezve, hogy több olyan megoldás is lesz, amelyhez kikérik a polgárok véleményét.

Birta Antal, az Örökségvédelmi Igazgatóság főigazgatója elmondta, hogy az épület felépítése óta, a 80-as évek végén nem történtek beruházások, csak karbantartási munkák történtek. Kijelentette ugyanakkor, hogy az észak-koreai mintára épült építményről van szó, az épített terület 4800 négyzetméter, és több mint 20 ezer négyzetméteren terül el. Jelenleg az éves energiafogyasztás hozzávetőlegesen 1,5 millió lejbe kerül.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy az épület átalakítása mellett okosparkoló is épül, amely elsősorban a távolról érkező alkalmazottak számára. A parkolófelújítás külön beruházás lesz, kerékpárok, elektromos robogók és töltőállomások kapnak helyet benne.

Az épület felújításának terveit a közeljövőben teszik közzé, és közvitára bocsátják.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodájának tájékoztatója

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy