A hódok által épített gátak árvizet okoznak Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A hódállomány megnövekedése gondokat okoz Hargita megyében, az általuk épített gátak megakadályozzák a vizek folyását, ezáltal árvizek keletkeznek. A megoldás korántsem egyszerű, mert a hódok védett állatok.

Újtusnádon fordult elő az elmúlt napokban, hogy a hatóságok felfedezték az árvizet a térségben a hódok építette gát okozta.

A tusnádfalui készenléti igazgatóság vezetője, Korodi Antal az Agerpresnek elmondta, hogy egy záporesőt követően megnőtt a Mitacs patak hozama és egy hódok építette gát miatt a víz nem tudott lefolyni, hanem kiöntött és 21 gazdaságot, 14 hektár kaszálót és 2,5km községi utat árasztott el.

Sürgősségi esetekben, ha víz alá kerülnek gazdaságok, termőföldek, illetve veszélyeztetve van az emberi élet, a törvény megengedi a gátak lerombolását, amit a helyi hatóságok meg is tettek. Korodi szerint megoldást kell találni, akkor is, ha ezek védett állatok: ’a törvényt az ember hozza és az ember fontosabb, mint az állatok’.

Darvas János a Hargita Megyei Vízgazdálkodási rendszer főmérnöke elmondta, hogy az utóbbi években a hódok túlszaporodása kellemetlenségeket okoz, különösen az általuk a keskeny vizeken épített gátakkal. A szakember kiemelte, hogy évekkel ezelőtt hódokat telepítettek a vizekbe, előzetes hatástanulmány elvégzése nélkül. Darvas szerint a megoldást a lakatlan zónák mellékvizeinek benépesítése és a hódok Olt folyóba jutásának megakadályozása jelentené. Egyelőre minden ilyen irányú lépés sikertelen volt.

Tusnádfalu Polgármesteri Hivatala kérést nyújtott be a Környezetvédelmi Ügynökséghez kártérítést kérve, mivel védett állatról van szó, a dokumentumot a Környezetvédelmi Minisztériumhoz is eljuttatják.

A Hargita megyei hatóságok többször is jelezték, hogy a hódok gátakat építenek a folyókon, illetve az oduik amelyeket a védelmi gátakba vájnak gyengíthetik ezeket, de mindezidáig nem született megoldás.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy