Idomított fajkutyát kapnak adományba esztenák

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Európai projekt keretén belül két pár kárpáti juhászkutyát adományoznak Hargita megyei esztena tulajdonosának, ahol farkas garázdálkodott az elmúlt időszakban. Vadkár ellen legjobb védekezés a hazai kutyafajták használata, tudósít az Agerpres.

Domokos László a Környezetvédő Ügynökség igazgatójának tájékoztatása szerint a Wolf Life projekt munkatársai megkezdték a kutyakölykök áttelepítését egy direkt erre a célra létesített kennelből az esztenákhoz, ahol farkasok és medvék garázdálkodtak. A kutyákat az esztenák őrzésére- védésére képezik ki. A most kettő és három hónapos kutyák két esztenához kerülnek, két másik kutyát pedig Maros megyébe szállítanak. A Wolf Life továbbra is figyelemmel kíséri a kutyák egészségi állapotát és a juhászok bánásmódját, elvégzik az oltásokat és az élősködők irtását. A születendő kölyköket további esztenákhoz helyezik.

Szakemberek véleménye szerint a juhszállásokon túl sok és nem megfelelően képzett kutyát tartanak a juhászok. Az uniós támogatásoknak köszönhetően megnőtt a juhállomány, sok a nyáj és következésképpen a juhszállás is, ahol nagyszámú, nem megfelelően képzett kutyát tartanak, amelyek ahelyett, hogy megvédenék a nyájat és megelőznék a kárt ők maguk is kárt okoznak az erdőben vadászva. A helyzet megoldására létesült Lepsa- n egy kárpáti pásztorkutya nevelő kennel, ahol a kutyákat kiképezik, és úgy kerülnek a pásztorokhoz a védőkutyák állományának feljavítása érdekében.

A Wolf Life projektet Hargita, Kovászna és Vrancea megye környezetvédő ügynökségei a Biodiverzitásmegőrző Egyesülettel közösen valósítják meg, célja a farkasok természetes környezetben való megőrzése, egy egészséges és életképes farkaspopuláció fenntartása a Kárpátokban, az ember és farkas közti jó együttélés népszerűsítése.

A Wolf Life költségvetése. A projekt 2014- ben indult, négy év a lefolyása, célövezete a Keleti Kárpátok területe, amely 18 Natura 2000 helyszínt foglal magába Vrancea, Kovászna, Hargita, Bákó, Neamt és Maros megyékből. Költségvetése 950.000 euró, ebből 75%- ot az Európai Bizottság, 25%-ot a Környezetvédelmi Minisztérium biztosít.

Forrás: voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy