Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A kiváltságos nemzedék

Szerencsés nemzedék vagyunk, amelyik akarva-akaratlan mély nyomot hagyott Románia történelmében. Az elvetélt generáció tanúi vagyunk, a decemberutáni generáció kortársai, az áldozati generáció… a facebook generáció nézői és most a DNA nemzedék szemlélői.

Ha jegyzékbe foglalnánk az utóbbi években megélt dolgokat minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy történelmi pillanatokat élünk. A kollektív mentalitás megváltoztatási kísérlet (egyelőre) kortársai vagyunk és a balkáni modortól való megszabaduláséi. Mi magunk tanúsítottuk, hogy külső nyomásra nem vagyunk képesek lemosni a társadalmunk legsötétebb foltját: a korrupciót.

Az utóbbi időben egyre több politikai szereplővel beszéltem a DNA hatásáról az életükre. Mindannyian azon a véleményen voltak, hogy a Laura Codruta Kövesi által vaskézzel vezetett intézmény megtizedelte a politikai osztályt. Egyhangú véleményük az volt, hogy Romániában nem lehet svéd mintára gyakorolni a korrupcióellenes politikát, egyszerűen azért mert mi balkániak vagyunk. Természetünk része, hogy kis figyelmességeket adunk és kapunk. Az összehasonlításuk egészen Keletig nyúlik (amely világrész valóban befolyásolta történelmünket), és felhozták a török vagy arab példát ahol, ha egy üzlet során valakit nem csapnak be az nem is üzlet. Mit jönnek az északiak és az amerikaiak az ő „win-win”módszerükkel (mindkét fél nyer az üzletből)? Ez Romániában utópia! Nálunk a win-win azt jelenti, hogy valaki kétszer nyer ugyanazon üzlet során.

Elemezve mindezeket az állításokat és a megmaradt politikai osztályt nézve rájövök, hogy nekünk valóban van egy problémánk. Kevesebb mint 2 év alatt a DNA elintézett egy miniszterelnököt, három minisztert, míg a parlamenti tagok, a megyei tanácselnökök és polgármesterek szerit számát se tudjuk. Megértem a PSD-t, a PNL-t és miért ne,az RMDSZ-t is, hogy valódi problémákkal néznek szembe az idei választások során: kit tesznek majd a választási listákra? Nagyon időszerű Iancu bácsi kérdése: Hát én kire szavazzak?

Már csak rajtunk múlik, hogy a jelenlegi balkánosdiban siránkozunk-e, vagy az európai értékek és ideálok felé törekszünk.

Alexandru Kosa
2 comentarii la “A kiváltságos nemzedék

 1. Licurici

  Există o coaliţie informală, dar reală, în majoritatea partidelor politice tradiţionale împotriva acestei stări de fapt. La primul moment prielnic, una, mai multe sau toate propunerile de amputare a forţei şi independenţei justiţiei deja prezente pe agenda legislativă vor fi activate.
  Această coaliţie a răului este adevăratul duşman al Românie şi nu “sistemul”, americanii sau Bruxelles-ul.

  Válasz
 2. Codrin M

  Adevăratul proiect naţional se clădeşte pe un sistem de partide transformat, pe un stat român fortificat, pe o adminstraţie a statului eficientă şi meritiocratică, pe o economie ieşită din starea de dependenţă şi periferie şi pe un contract social reînnoit.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.