A legzöldebb településeket díjazta a ’Zöld karaván’

0

Articol disponibil în: Magyar Română

logosor-egyesTavaly szepIMG_6028tember óta a Hargita Megye tanácsa által a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsment program keretén belül létrehozott ’Zöld karaván’ összesen 66 települést látogatott meg. A megyei tanács kedden tartott sajtókonferenciáján a kampány során szerzett tapasztalatokat elemezték és díjazták a kihirdetett verseny győzteseit.

„Amíg meg nem értjük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát mindaddig nem érjük el azon célunkat, hogy kevesebbet fizessünk a köztisztasági szolgáltatásért”, nyilatkozta a sajtókonferencián Borboly Csaba, aki megjegyezte, hogy a SMID projekt egy nyolc éves munka gyümölcse és célja egy jobb hulladékgazdálkodás.

A továbbiakban Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke röviden bemutatta a „Zöld karavánt’. Mint megtudhattuk a karaván célja tudatosítani a szelektív hulladékgazdálkodás tudatosítása a lakosság körében az újrahasznosítható hulladékok és a háztartási lebomló szemét szelektív gyűjtésének népszerűsítésén keresztül. A karaván a helyes komposztálásról és ennek a háztáji gazdaságokban nyújtott gyakorlati hasznáról adott tájékoztatást. Emellett minden településen bemutatókat tartottak a hulladékgazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtésről és újrahasznosításról.

Székelyudvarhely kivételével, amely nem vesz részt a SMID programban, minden Hargita megyei település részt vehetett egy versenyen, amely során a legtöbb újrahasznosítható hulladékot gyűjtő 10 települést díjazták. A települések meglátogatása alkalmával a karaván emberei információs anyagot tartalmazó csomagokat és szemetes zsákokat osztottak szét, 600 darabot településenként. A verseny résztvevői egy héten át gyűjtötték a pillepalackokat, majd a zsákokat a külön erre a célra kijelölt hulladékgyűjtő szigetekre szállították.

Nyertes települések: Zetelaka, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Boldogfalva, Homoródalmás, Bögöz, Homoródszentmárton, Balánbánya, Gyimesközéplok, Gyergyószárhegy. A nyertesek, akik rádió és Tv reklámban szerepelhetnek, egy- egy kézi pillepalack prést kaptak és „A legzöldebb település” feliratú oklevelet.

Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében írta alá a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt finanszírozásáról szóló szerződést. A projekt értéke mintegy 142 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

A projekt újraértelmezi az egész hulladékkezelés folyamatát az összegyűjtéstől a végleges ártalmatlanításig.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy