A magyar kormány finanszírozza a jégkorong-akadémiával szomszédos kollégium építését Csíkkarcfalva községben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

A székelyföldi Csíkkarcfalva településen elkezdődött a jégkorong akadémiával szomszédos kollégium építése a magyar kormány támogatásával. A sarokkövet szimbolikusan pénteken fektette le Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára az RMDSZ elnök, Kelemen Hunor jelenlétében. A csíkkarcfalvi beruházás célja a Csík térségben élő kicsi jégkorongosok oktatása a magyar közösségen belül annak érdekében, hogy hozzájáruljanak e közösség hírnevéhez, írja az MTI.

Elmondta: az elmúlt években a magyar kormány közel 1,5 milliárd forintot (4,3 millió eurót) különített el a Mens Sana Alapítványnak, amely a székelyföldi jégkorong- akadémia rendszert kezeli, beruházásokra még 3,5 milliárd forintot (10,1 millió euró), és a folyó évre 600 millió forint (1,73 millió euró) elkülönítését írja elő.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az új kollégium- amelyet a csíkkarcfalvi jégkorong pálya közelében építenek fel és a tavaly felavatott orvosi- és metodikai központ- szilárd alapot nyújt a jövő jégkorongozó reménységeinek nemcsak Felcsíkon, hanem az egész Kárpát-medencében. Reményét fejezte ki, hogy a csíkkarcfalvi jégkorong-infrastruktúra segít a fiatal tehetségek képzésében, akik majd elviszi a Székelyföld hírét a világon.

Tánczos Barna szenátor, a székelyföldi jégkorong-akadémia rendszert kezelő Mens Sana Alapítvány elnöke, köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a négy új jégkorong- pálya felépítéséhez nyújtott támogatásért, valamint azért, hogy ezáltal 40 edző képezhet ki 1000 gyermeket.

Az RMDSZ politikusa, a Román Jégkorong Szövetség korábbi elnöke az alapkőletétel után elmondta az MTI- nek: A közel 100 szálláshellyel rendelkező sportbentlakás konyhával, étkezővel, valamint konferenciateremmel rendelkezik majd. A tervek szerint a kollégium 2021-2022-es tanévtől fogadja a székelyföldi fiatal jégkorongosokat.

A szerkesztőség megjegyzése:

Mint azt már a múltban is említettem a Ziar Harghita nem támogatja az ún. Székelyföld elnevezést. Ez a megnevezés nem létezik, nincs jogalapja, közép Románia egy részének területi autonómiájára vágyó irredentista magyarok rögeszmésen használják.

Mivel a megnevezés egy átvett sajtócikkben szerepel, nem engedem meg magamnak a szöveg megváltoztatását, de fenntartom az egyet nem értésem kifejezésének jogát, és áthúzva használom a kifejezést.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy