A medvék megússzák élve. Mi tervez a környezetvédelmi miniszter a medvékkel kapcsolatban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a nagyvadak úgynevezett beavatkozási kvótájáról szóló rendelet nem a medvék kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. A tárcavezető nem zárta ki az állatok „exportálásának” lehetőségét sem, amennyiben lesz ilyen kérés.

„Elsősorban szeretném, ha elolvasnák a rendelet címét. Azt írja esetleg, hogy A medvék kilövéséről szóló rendelet? Nem. Sajnálom, ez beavatkozási rendelet, tehát ezeket a nagyvadakat befogják, és természetesen áthelyezik őket. (…) Ez nem vadászati kvóta, hanem szélsőséges esetekre vonatkozó beavatkozási szabályozás, olyan helyzetekre, amikor a medve egyre gyakrabban jár le, és megközelíti a háztáji gazdaságokat. Az utóbbi másfél évben gyakran előfordult, hogy gazdaságokat, legyen az magán vagy jogi személyeké, feldúltak a medvék, jelentős károkat okozva. a legsúlyosabbak azonban az, mikor emberre támadtak és az áldozatok kórházba kerülnek. Több megyében- Kovászna, Hargita, Brassó, Prahova- nem egy, hanem sok esetben fordult elő, hogy a medvetámadás alanya kórházi kezelésre szorult”, nyilatkozta a környezetvédelmi miniszter.

A medvék áthelyezése a minisztériumhoz tartozó biodiverzitási igazgatóság, valamint a csendőrség segítségével fog történni, és az ország olyan régióiba szállítják át a befogott nagyvadakat, ahol már nem élnek medvék.

A medveexport kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy már beszélt a román nagykövetekkel a témában.

Agerpres

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy