A megye egyetlen Via Ferrata útvonalát lerohanták a turisták

0

Articol disponibil în: Magyar Română

traseu-10A közelmúltban átadott Hargita megyei Via Ferrata útvonalat szabályszerűen lerohanták az új élményekre vágyó, hegymászást kedvelő turisták.

Az ismert gyergyószentmiklósi alpinistáról és hegyimentőről Wild Ferenc névre keresztelt emlékút a gyilkos-tói Kis Cohárd szikláján található, 200 m hosszú, 180 méteres szintkülönbséggel.

Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője elmondta az Agerpres-nek, hogy a mászóút el van látva sziklába helyezett vaslétrákkal, három méterenként rögzített kábellel, és egy 160 méter magasan elhelyezett függőhíddal, ahonnan ’rendkívüli’ kilátás nyílik. Az útvonalat igénybevevők 14 éven felüliek kell legyenek, jó fizikai erőnléttel rendelkezzenek, és megfelelő felszerelés szükséges: sisak, hám és karabinerek.

Fekete Örs elmondta, hogy az átadástól eltelt hónap alatt turisták százai vették igénybe a Wild Ferenc útvonalat és sokuk szerint ez a legszebb ilyen jellegű út Romániában. A télen is megmászható út 50 perces mászást vesz igénybe, de figyelembe kell venni a téli időjárási körülményeket.

’Ha szigorúan betartják a szabályokat, sisakot és védőfelszerelést viselve nagyon figyelmesen teszik meg az utat, a turisták életreszóló élményben részesülnek. A függőhídon egyszerre csak egy ember tartózkodhat, másként veszélyessé válhat’ magyarázta Fekete Örs.

A Gyilkos-tó fölötti Via Ferratát a Hargita megyei hegyimentő csapat építette a Hargita megyei önkormányzat és más szponzorok támogatásával, az általuk végzett nehéz munka hónapokig tartott. A hegyimentők tevékenységéhez fűződik még 200 km turista ösvény feljavítása, valamint egy 150 km-es kerékpárút átadása a Kelemen és Csíki Havasokban.

Hargita Megye Tanácsa 2010-ben indította el a „Biztonságos hegyi turizmus’ c. projektet, melynek keretében évente több száz turistaútvonal felújítására és új útvonalak kialakítására került sor. A hegyimentők és társaik megtisztították az útvonalakat, újrafestették a régi turistajelzéseket és újakat is elhelyeztek, elkészítették az útvonal térképét és leírását. Az utóbbi hat évben összesen 2.000 km turistaútvonalat rehabilitáltak, egyes esetekben privát cégek voltak az anyagi támogatók.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy