A munkahelyi erőszak és zaklatás megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt ratifikáló törvény kihirdetése

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium által kezdeményezett, a munkahelyi erőszak és zaklatás megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezmény ratifikálásáról szóló törvényt március 28-án, csütörtökön hirdették ki. A törvényjavaslatot a szenátus mint döntéshozó kamara 2024. március 4-én fogadta el.

A 2019. június 21-én a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet genfi Nemzetközi Munkaügyi Konferenciájának 108. ülésszakán elfogadott 190/2019. számú egyezmény célja a munka világában elkövetett erőszak és zaklatás felszámolása.

„A munkavállalóknak joguk van olyan környezetben dolgozni, ahol nemre, fajra, etnikai hovatartozásra vagy politikai irányultságra való tekintet nélkül tiszteletben tartják őket. Egyre több panaszt látunk zaklatásról. Határozott fellépésre van szükség, de a visszaélés súlyosságával arányosan. A ma elfogadott törvény megteremti a feltételeket egy olyan munkakörnyezethez, amelyben tiszteletben tartják a munkavállalók méltóságát” – mondta Simona Bucura-Oprescu munkaügyi és társadalmi szolidaritási miniszter.

A munkaügyi felügyelőség adatai szerint 2023-ban 511 beadványt regisztráltak munkahelyi zaklatással vagy diszkriminációval kapcsolatban. Az elvégzett ellenőrzések eredményeként 41 szankciót alkalmaztak, a bírságok összege 18 ezer lej volt. Összehasonlításképpen: 10 évvel ezelőtt, 2014-ben mindössze 137 panaszt regisztráltak.

Az erőszak és zaklatás” fogalma többek között a fizikai bántalmazást, a szóbeli bántalmazást, a zaklatást és a mobbingot, a szexuális zaklatást, a fenyegetést, a zaklatást és a megfélemlítést foglalja magában.

Az új jogi keret védi az alkalmazottakat és a munkavállalókat szerződéses státuszuktól függetlenül, a gyakornokokat, beleértve a gyakornokokat és a tanoncokat, azokat a munkavállalókat, akiknek a munkaviszonya megszűnt, az önkénteseket, az álláskeresőket és az állásért folyamodókat, valamint a munkáltatói jogkört, feladatokat vagy felelősséget gyakorló személyeket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy