Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház: Május a melanóma szűrés hónapja a megelőzés érdekében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A május 7-én tartott Melanóma Világnapja alkalmából a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ingyenes szűrést szervez.

Egész május hónap folyamán melanóma szűrést tartanak a bőrrák ezen formájának megelőzése érdekében.

A melanóma előfordulása évről évre emelkedik. A melanóma jelenleg a rosszindulatú daganatos megbetegedések mintegy három százalékát teszi ki, a 15-29 évesek között a leggyakrabban előforduló daganattípus.

Magasabb a kockázata azoknál, akik gyakran leégtek a napon, sokat szoláriumoznak, fehér bőrűek, világos hajúak, sok anyajegyük van. Érdemes az anyajegyeinket rendszeresen ellenőrizni. Ha az anyajegyen aszimmetriát, szabálytalan, elmosódott határt, színgazdagságot, 6 mm-t meghaladó nagyságot, a korábbi állapothoz képest elváltozást észlelünk, bőrgyógyászhoz kell fordulni. Emellett évente javasolt a bőrgyógyászati szűrővizsgálat mindenkinek, a világos bőrű és sok anyajeggyel rendelkező személyeknek pedig kötelező annak érdekében, hogy az elváltozásokat idejében, korai stádiumban felfedezzék.

Ez jelentősen növeli a gyógyulás esélyét. Korai stádiumban az 5 éves túlélés 98 százalékos, ha áttét jelenik meg a nyirokcsomóba, akkor ez az esély 64 százalékra csökken.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 2024. május 7-31 között, naponta 11 és 12 óra között ingyenes melanóma szűrővizsgálatot szervez. A bőrgyógyászati járóbetegrendelőben zajló vizsgálatra beutaló nem, de előzetes időpont egyeztetés szükséges. Előjegyzést a 0721280655-ös telefonszámon lehet igényelni.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy