A székely hagyományok ünneplése Csíksomlyón – Ezer Székely Leány Napja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Július 6-án, szombaton több ezer embert várnak a hagyományos „Ezer Székely Leány Napja” rendezvényre Csíksomlyón. A rendezvény célja a székely viselet és hagyományok megőrzése és népszerűsítése.

Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila sajtótájékoztatón hangsúlyozta a rendezvény fontosságát a székely közösség számára.

„Az Ezer Székely Leány Napja számunkra nagyon fontos esemény, amely évről évre megörvendeztet bennünket, és közel hozza hozzánk a népviseletet, a népzenét és a hagyományos kultúrát. Fontos, hogy megszervezzük magunkat és egymás mellé álljunk, a hagyományos értékek alapján, amelyeket átadunk a fiataloknak”- fogalmazott Korodi Attila.

Az ünnepélyes megnyitóra szombat délelőtt kerül sor a városközpontban, a Közigazgatási Palota előtti téren, ahol az amatőr folklóregyüttesek tagjai együtt táncolnak majd. Ezt követően a résztvevők Csíksomlyóra mennek, hogy részt vegyenek a ferences székesegyházban tartott istentiszteleten. Ezt követően a néptáncegyüttesek a szabadtéri színpadon, a csíksomlyói nyeregben lépnek fel, több órás műsort nyújtva.

Mihály András, a Hargita Nemzeti Székely Nemzeti Együttes igazgatója elmondta, hogy több mint ezer táncos lesz a színpadon, a nézők száma pedig ennél jóval magasabb lesz. „Ez a találkozó a népviselet, a népdal és az imádság jegyében zajlik” – mondta.

Sógor Enikő alpolgármester arra mutatott rá, kifejezte örömét a rendezvény megszervezése miatt, kiemelve a globalizáció és kulturális homogenizáció elleni erős szimbolikáját.

Füleki Zoltán, a Hargita Székely Nemzeti Együttes igazgatóhelyettese elmondta, hogy az „Ezer székely leány napja” elnevezésű rendezvényen 36 népzenei együttes vesz részt mintegy 30 településről Kovászna, Hargita és Bákó megyéből. Felszólította a szekéren vagy lóháton közlekedő résztvevőket, hogy ne fogyasszanak alkoholtartalmú italokat az úton, és tartsák be a közlekedési szabályokat, a többi közlekedőt pedig türelemre intette, hogy biztonságban célba érjenek.

A rendezvényen kézműves vásár, kézműves műhelyek is lesznek, a turisták pedig székely népviseletbe öltözhetnek, ha akarnak. Idén Csíkszentdomokos a rendezvény tiszteletbeli házigazdája, és Karda Róbert, a település polgármestere reményét fejezte ki, hogy ezt a hagyományt a résztvevő lányok is folytatni fogják.

Az „Ezer székely leány napja” a térségben kedvelt ünnep, amely évente több ezer embert hoz össze, és a közösség hagyományos értékeit népszerűsíti. A rendezvényt a Hargita Székely Nemzeti Együttes, Csíkszereda Városháza, a Ferences Templom, Csíkszentdomokos Községháza és Hargita Megye Tanácsa szervezi.

A rendezvényt először 1931-ben szervezte meg Domokos Pál Péter magyar néprajzkutató és egy ferences szerzetes. Ennek keretében pénteken lesz a „Székely Népviselet Napja”, amikor mindenki, aki szeretné, népviseletet vagy annak egy darabját viselheti, akár a munkahelyén is.

***

Mindenki biztonsága érdekében útlezárások lépnek érvénybe: szombaton 8.30 és 10 óra között lezárják az autós forgalom elől a Temesvári sugárút Szív utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszát, míg 9 és 10 óra között a Kossuth Lajos utcának a Márton Áron és a Szív utca közötti szakaszát.

Kérjük a gépjármű-tulajdonosokat, hogy hagyják szabadon a Temesvári sugárútnak a Decemberi forradalom utcától a Kossuth Lajos utcáig tartó szakaszán (a Raiffeisen Bank felőli oldalon), illetve a Kossuth Lajos utcának a Szabadság tértől a Márton Áron utcáig terjedő, menetirányú szakaszán levő parkolóhelyeket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy