A Szociáldemokrata Párt (PSD) kevesebb polgármester jelöltet állít

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Szociáldemokrata Párt három városban és hét községben állított polgármester jelöltet, mert a román ajkú szavazóközönség kisebb százalékaránya nem engedte összegyűjteni a szükséges szavazatokat.
Mircea Dusa a Hargita megyei PSD elnöke közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy lezárult a jelöltek beiratkozása a helyhatósági választásokra, azonban kisebb létszámmal mint az előző választáson.
„Kevesebb azon települések száma, amelyekben jelölteket állítunk, ugyanis a román ajkú lakosság részaránya Hargita megyében 13%. Azokon a településeken ahol a választóközönség nagy hányada román ajkú, van polgármester jelöltünk és önkormányzati tanácsos jelöltünk is”, mondta Mircea Dusa.
A PSD- nek polgármester jelöltje van Csíkszeredában, Maroshévízen és Balánbányán valamint a következő községekben: Vasláb, Salamás, Galócás, Bélbor, Gyergyótölgyes és Gyergyóholló. Ahol polgármesterjelölt van ott tanácsosi listát is összeállítottak. További tanácsos jelölt lista van Borszéken, Székelyandrásfalván és Csíkszentmihályon, illetve teljes jelöltlista van a megyei tanácsba.
Mircea Dusa szerint a helyi választásokra vonatkozó jelenlegi törvénykezés akadályokat gördít a Hargita és Kovászna megyei román pártok útjába, ahol kevesen vannak románok és nem lehet a szükséges aláírásokat összegyűjteni.
„Az új törvénykezés szerint a pártot is kell támogatni aláírásokkal és a jelöltlistákat is. Városon 500 aláírás szükséges, vidéken pedig 100. Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson vagy Tusnádon, ahol eddig probléma nélkül indítottunk tanácsos jelölteket, a jelenlegi törvények szerint, mivel a román lakosság számaránya kisebb, a PSD nem tudott jelölteket indítani a helyhatósági választásokon”- magyarázta Mircea Dusa. Kifejezte azonban reményét Hargita megyére nézve, hogy „a román választóközönség nem fogja szétszórni szavazatait, hanem, úgy ahogy mindig is tették, a Szociáldemokrata Pártra fognak szavazni, hogy méltóképpen legyenek képviselve akár a megyei tanácsban, akár a helyi önkormányzatokban”
Forrás: voceatransilvaniei. ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy