Támogatják a vidéki térségeket és vállalkozásokat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A térségfejlesztésre és a vidéki turizmusra irányuló pályázatra is igent mondtak Hargita Megye Tanácsa döntéshozó testületének tagjai a Bögöz községben tartott soros havi ülésen, április 25-én, hétfőn. A helyi kultúrotthonban szavaztak egyebek mellett a megyei tanács idei évi tagdíjainak befizetéséről a közösségi fejlesztési és kistérségi társulásokba: a vidékfejlesztésibe (310.867 lej), az alcsíkiakba (10.000 lej a közösségi fejlesztési társulásnak, 77.000 lej a kistérségi társulásnak), illetve a Kelemen–Görgénybe (69.340 lej).

Becze István tanácsos elmondta, az alcsíki kistérségi együttműködés példaértékű, akár katasztrófavédelemről, akár vidékfejlesztési vagy más tevékenységről van szó, rengeteg programot szerveznek a térség közösségei érdekében. A tanácsosok rábólintottak, hogy Hargita Megye Tanácsa részt vegyen a RuralGrowth európai uniós pályázatban, amely a vidéki turizmusban érdekelt vállalkozások versenyképességének növelését célozza, ami munkahelyek teremtését is jelenti. Az Interreg programban megvalósuló pályázatban Hargita megye társul a magyarországi (projektvezető) Nagykanizsával, a hollandiai Drenthe tartománnyal, a finnországi Savonlinna Business Services Ltd-vel, az olaszországi Delta 2000 konzorciummal, a spanyolországi Medina del Campóval és az Egyesült Királyságbeli Newcastle-i Egyetemmel. A 122.095 euró értékű pályázatban Hargita Megye Tanácsa önrésze két százalék, a lebonyolítás ideje 54 hónap.Elfogadták Hargita Megye Tanácsa tagságát a Harghita Business Center Közösségi Fejlesztési Társulásban, amelyet az azonos nevű székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház működtetésére hoztak létre. A létesítmény Hargita Megye Tanácsa európai uniós pályázatából épült meg.

Megszavazták az iskolai tantárgyversenyek támogatásáról szóló határozatot is, 75.000 lejt különítve el erre a célra, valamint 20 ezer lejt az Ezer Székely Leány Napja rendezvényre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak orvosi felszerelések és sürgősségi esetek kommunikációs eszközeinek beszerzésére 505 050 lejt irányoztak elő a költségvetés kiigazítását követően a 42.02.18.01 és a 66.02.06.01 alpontoknál.

A kihelyezett tanácsülés elején a helyi iskolások kulturális műsort adtak elő, majd Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Méltatta az elmúlt négy év partnerségét Bögöz községgel, valamint a helyi összefogást.

„Bögöz község jó példa lehet a megye többi településének. Látszik az eredménye annak, hogy az emberek itt összedolgoznak, a nyolc falu sikeresen együttműködik. Az egyházak példaértékű munkát végeznek, a vállalkozók is segítik a közösséget, és az oktatás is erős, sok-sok értékes embert tud kinevelni. A kicsit is értékelték, így nagy eredmények születtek” – mondta a megyeelnök.

Ezt követően helyi személyiségeket tüntettek ki Hargita Megye Tanácsa díjaival. Márton Áron-emlékéremmel tüntették ki Jakab Lajos katolikus plébánost, Fosztó József református lelkészt és Zongor Irma iskolaigazgatót, Önzetlenség Díjjal pedig a Bögözi Önkéntes Tűzoltóságot, valamint Sala Attila, Hegyi Imre és Dobai János helyi vállalkozót.

Az ülés előtt a megyei tanács tagjai Farkas Mózes polgármester kalauzolásával ellátogattak a 15-ös, felújítandó muzsnai községi útra, a felújítás alatt álló agyagfalvi iskolához, valamint az épülő décsfalvi református templomhoz. Mindezeket a befektetéseket a megyei tanács támogatja.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy