„A választókat inkább bátorítani kellene és nem elbizonytalanítani”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Kelemen Hunor:A választókat inkább ösztönözni kell a választások idején és nem összezavarni-húzta alá az RMDSZ elnöke parlamenti felszólalásában,az önkormányzati választási törvény esetleges módosítása kapcsán.

„Célunk a választók mozgósítása kell legyen,hogy minél többen megjelenjenek az urnáknál és a legjobb polgármesterjelöltre illetve a legjobb programra szavazzanak.A választási törvény módosítása négy hónappal a választások előtt csak összezavarná a választókat.Ezenkívül ez a kezdeményezés ellentmond egy alkotmánybírósági döntésnek is”,hangsúlyozta Kelemen Hunor parlamenti beszédében,ahol Dacian Ciolos miniszterelnök jelenlétében a politikai pártok is kifejezték álláspontjukat a választási törvény esetleges módosításával kapcsolatban.

A szövetségi elnök elmondta,hogy az RMDSZ egyetért Dacian Ciolos azon döntésével miszerint a Kormány nem tud és nem is akar jelen pillanatban beavatkozni sem sürgősségi kormányrendelettel,sem pedig felelősségvállalással a választási rendszer módosításába.

„Szükségtelen egy ilyen irányú intézkedés,mert a parlament tavaly elsöprő többséggel,89%-os támogatással fogadta el az egyfordulós választást.Mindannyiunknak meg kell barátkoznunk a gondolattal és tiszteletben kell tartanunk az meghozott határozatokat”emelte ki az RMDSZ elnöke,Kelemen Hunor.

„A romániai törvényhozás betegsége évek óta a következetlenség és kiszámíthatatlanság.A törvényeket folyamatosan módosítják,sokszor egymásnak ellentmondóan és ez a jelenség minden szakterületen megtalálható.Ezek után ki tekinthetne minket szavahihetőnek,ha egyik vagy másik politikai érdeknek megfelelően megváltoztatjuk a választási törvényt négy hónappal a választások előtt?”tette fel a kérdést Kelemen Hunor hozzátéve,hogy az ehhez hasonló lépések a demokratikus jogrend alapjait ingatják meg Romániában.

Az RMDSZ elnöke szerint azoknak aki a demokratikus elvekre és legitimitásra hivatkozva módosítanák a törvényt,arról is gondoskodniuk kellene,hogy az eljárás erkölcsi alapjai se hiányozzanak.

„A játékszabályok közvetlenül játék előtti változtatásának nincs morális alapja”-összegezte Kelemen Hunor.

Kiadja az RMDSZ Sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy