Átadták a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központot

0

Articol disponibil în: Magyar Română

logosor-egyesMagas rangú kormányzati tisztviselők, parlamenti képviselők, Borboly Csaba megyei tanácselnök, több település polgármesterének jelenlétében adták át kedden ünnepélyes keretek között a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központot. A létesítmény a Hargita Megye Tanácsa által kivitelezett, megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer nevű uniós finanszírozású projekt szerves részeként épült meg, amelynek záró mozzanatát is képezte a keddi esemény.

„Gratulálni szeretnék mindenkinek, aki hozzájárult a projekt megvalósításához”- üdvözölte a jelenlevőket Laczkó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere, aki kiemelte, hogy az általa vezetett község a megyei tanács partnereként vett részt a projekt kivitelezésében:

„A neheze most kezdődik, a rendszert be kell üzemelni. Remete csak a minőségben tud partner lenni, mi erre köteleztük el magunkat, ezt várjuk a rendszer minden szereplőjétől”- mondta a község vezetője.

Ezt követően Borbély László parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter szólt az egybegyűltekhez, jelentős tényként említve, hogy a hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése 2007-2013 között 1,5 milliárdos uniós finanszírozást jelentett az országnak, hasonlóra lehet számítani a következő években is. „Szeretnék gratulálni mindazoknak, akik megvalósították ezt a projektet. Beindul egy olyan hulladékmenedzsment, amelynek részeként fontos, hogy továbbadjuk azt az információt, hogy nem csak a majdani működtetők a projekt szerves részei, hanem maga a lakosság is. Hiszen nélkülük ez a rendszer nem fog működni” – nyomatékosított Borbély. Az ünnepség következő mozzanataként László Anna, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség részéről az országos hatóság elnökének, Ioan Gherghesnek az üzenetét tolmácsolta.

Majd Tánczos Barna szenátor szólt az egybegyűltekhez. „Három fontos dolgot szeretnék kiemelni. Először szeretnék gratulálni a megyei tanácsnak, hogy jól végezte feladatát. Most következik a második fázis, vagyis a rendszer működtetése. Harmadszor pedig: hihetetlen nagy iparággá nőtte ki magát a hulladékgazdálkodás, bízok abban, hogy ebből mi is ki tudjuk venni a részünket”, mondta a szenátor.

Utolsó hozzászólóként Borboly Csaba megyeelnök megköszönte a gyergyóremeteiek pozitív hozzáállását a projekthez. „Közös volt az erőfeszítés, és önök jogosan várják el, hogy a megyei hulladékgazdálkodási rendszer szolgáltatásai elfogadhatóak legyenek a lakosság számára. Azért harcoltunk, hogy ne egy máshonnan érkező vállalkozó vegye ki a zsebünkből a pénzt, hanem több pénz maradjon a lakosságnál. Nem szeretnénk adók és illetékek címén pénzt kivenni a lakosság zsebéből, a működtető cég és a megyei tanács sem a profitra utazik. Azt szeretnénk, hogy a lakosság be tudja tervezni a költségvetését”, mondta Borboly Csaba. Utalt a Kolozsváron kialakult helyzetre, ahol ez a szolgáltatás felemészti egy család átlagfizetését. „Hargita megyei zsebhez szabott illetékeket és szolgáltatásokat akarunk, ehhez viszont meg kell változnia úgy a lakosság, mint a politikusok gondolkodásmódjának”, nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Az említett projekt keretében felépült a hulladéklerakó első cellája 450.000 köbméter befogadóképességgel, amely 337.500 tonna hulladék lerakására alkalmas és képes 6 évig és három hónapig kiszolgálni Hargita megye lakosságát. A csurgalék elvezetését biztonsági rendszer látja el. A keletkező biogáz elégetésére 600 köbméter/óra teljesítményű rendszert szereltek be. Elkészült az adminisztrációs épület is, a járműtárolók, a közművesítés, az esővíz elvezető rendszer és a központ villamosítása is. A hulladéklerakó végső állomása rendelkezik egy modern laboratóriummal, időjárás állomással, belső kommunikációs rendszerrel, üzemanyagtöltő állomással, és mosodával. A hulladék mozgatására és összepréselésére alkalmas gépeket is beszerezték (homlokrakodó, bulldózer, emelő, billenőautó, fertőtlenítő felszerelések).

A komplexum szerves részét képezi a hulladékválogató és komposztáló állomás is, amely több mint 3800 négyzetméter. Üzemképesek a válogatóállomás modern gépei és felszerelései (szállítószalagok, kézi válogató kabinok, zsákfeltépő szerkezet, bálázóprés, az állomást kiszolgáló homlokrakodó, a bálákat mozgató céljármű). Szintén elkészült a komposztáló állomás előkezelési csarnoka. Az intenzív komposztáló és a komposzt érlelő munkafelületek le lettek aszfaltozva, valamint kiépült a komposzt levegőztető és csurgalék- elvezető rendszer. Üzemképesek a komposztálóállomást kiszolgáló gépek és felszerelések: kamionok, nagy űrtartalmú tároló konténerek, zsákfeltépő felszerelés, válogatószalag, nagyteljesítményű aprítógép, önjáró komposztforgató, komposztrosta, komposzt takaró gép. Elkészült a már kész komposztot tároló és ideiglenes hulladéktároló csarnok.

A komplexummal kapcsolatos munkálatokat a kolozsvári Hidroconstructia Rt és a bukaresti Secvision Business Solutions Kft kivitelező cégtársulás végezte. A munkálatok értéke áfával 72.190.435,32 lej.

A projektről

Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében egy olyan projekt finanszírozási szerződését írta alá, amely az általa irányított térség egészének hulladékgazdálkodási menedzsmentjét hivatott újraszervezni.

A projekt áfa nélküli értéke megközelítőleg 164 millió lej, aminek 70,5 százaléka uniós forrásokból, 14,2 százaléka pedig kormányalapokból származik, a fennmaradó 15,3 százalékot a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozza. A projekt révén a megye teljes hulladékgazdálkodási rendszere újraszerveződik.

A projekt célja egy integrált hulladékgazdálkodási rendszer megszervezése, kiépítése és működtetése Hargita megyében; az Európai Unió előírásainak nem megfelelő városi hulladéklerakók felszámolása; az életminőség és a környezet feljavítása Hargita megyében. Székelyudvarhely kivételével az egész megye területén megvalósul a projekt, amely közvetlenül érint 11 települést, közvetve pedig az egész megye élvezni fogja az eredményeket. Kivételt képez Székelyudvarhely és néhány vele szomszédos település.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy