Átláthatóbb és hatékonyabb közintézmények, az állampolgárok szolgálatában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • A közigazgatási eljárási szabályzat kialakítása folyamatban van

A jelenlegi közigazgatási törvénykönyvet egy közigazgatási eljárási szabályzat egészíti ki, amelyről már több éve vita folyik Romániában. Más országokhoz hasonlóan, amelyek közül 16-ban fogadtak el hasonló szabályzatot, a cél a közigazgatáshoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint a közintézmények átláthatóságának és hatékonyságának növelése.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi szabályozás nehezen kezelhető közigazgatási eljárásokhoz és így túlzott bürokráciához vezetett, az új közigazgatási eljárási szabályzat célja az összes hátrány feloldása és a polgárok hatékony közszolgáltatásának biztosítása.

A helyi szintű közigazgatás hatékonysága érdekében Hargita Megye Tanácsa felkérte a polgármestereket, hogy december 4-ig, hétfőig nyújtsák be javaslataikat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 27-én, hétfőn online megbeszélésen biztatta a polgármestereket, hogy tegyenek konkrét javaslatokat.

Amint azt Borboly Csaba értékelte, szükséges a közigazgatási eljárás vezérelveinek tisztázása; közigazgatási iratok módosítása, kiegészítése, helyesbítése és visszavonása; az intézményvezetők és a köztisztviselők felelőssége a közigazgatási iratok elkészítésének/kibocsátásának minden szakaszában; az intézmények közötti együttműködés szabályai, beleértve az egymással való kommunikáció módját és formáját; eljárási határidők; a közigazgatás digitalizálása; a közigazgatási iratok kötelező formája és tartalma; a nyilvános információkhoz való hozzáférés szabályai; a köztisztviselők jogai és kötelezettségei, különösen az előléptetési eljárások, a feltételekkel és a döntéshozatali eljárásokkal, munkacsoportok vagy bizottságok létrehozása, valamint a köztisztviselők ilyen csoportokba és szakbizottságokba történő kinevezése; adatok és információk tárolási lehetőségének szabályozása; a közalkalmazottakkal kapcsolatos iratok elektronikus kezelési mechanizmusának szabályozása a versenyvizsga benyújtásától a munkaszerződés megszűnéséig.

  • információk és fotók: Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy