Gondok vannak a Hargita Megyei Tanács által nemrég modernizált utakkal

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Úgy tűnik, hogy gyakorlattá vált, hogy a megye különböző területein tessék-lássék módon elvégzett munkálatokat vesz át a Hargita Megyei Tanács, ami a legtisztábban a DJ 135-ös megyei út esetében látható (Kobátfalva környékén) és a DJ 123-as megyei út esetében (Úzvölgyében) látható. A DJ 135 esetében az úttest járhatatlan, mert a tervet nem tartották tiszteletben az alapréteg esetében, ami naponta süpped, az aszfalt masszív egyenetlenségét eredményezve. A tavaly már utaltam a kialakult helyzetre, a cikk itt olvasható. A hivatalos verzió szerint a domborulatokat földcsuszamlások okozzák, de szerintünk nem állja meg a helyét az érv, mert a megcsúszott domb felől húzódó árok nem deformálódott, a magyarázat értelmében.

A Hargita Megye Tanácsa által nemrégiben átvett DJ 123-as megyei úton a probléma hasonlónak tűnik: közvetlenül az átvétel után több olyan szakasz is megfigyelhető, ahol az aszfaltot már felújították, bár jelenleg nagyon alacsony a forgalom az úton.

Kíváncsiak vagyunk, milyen lesz az út a tél letelte után, mert úgy tűnik, hogy ebben az esetben sem tartották tiszteletben a terveket, az út alaprétegébe nem tört kő, hanem egyéb, nem megfelelő anyagok kerültek.

Technikailag, bár ezen út esetében forrásaink szerint az aszfaltréteg alatti infrastruktúrával van probléma, egy új út aszfaltjának gyors romlása, mint a DJ 123-as esetében, még alacsony forgalom mellett is, további technikai problémákat vagy hibákat jelezhet az építési folyamatban.

Íme néhány dolog, amely felelős lehet:

  • Rossz anyagminőség: Ha a felhasznált anyagok, például a bitumen, az aggregátum vagy az aszfaltkeverék nem jó minőségűek, vagy nem megfelelőek a terület éghajlati és közlekedési viszonyaihoz, az aszfalt gyorsan romolhat.
  • Nem megfelelő tömörítési folyamat: A beépítés során a nem megfelelő tömörítés rossz aszfaltszerkezethez vezethet. Ez kátyúk és repedések kialakulását okozhatja, különösen még enyhe forgalom hatására is.
  • Nem megfelelő vastagságú aszfaltréteg: Ha a felhordott aszfaltréteg túl vékony, még a kis forgalmi terhelésnek sem lesz képes ellenállni, ami gyors romláshoz vezet.
  • Az útalap rossz tervezése (a Megyei Tanácstól származó forrásaink által javasolt hipotézis): A rosszul megtervezett vagy kivitelezett alapozás (alépítmény és aljzat) a felette lévő aszfalt mozgásához és deformációjához vezethet. Ezt gyakran a nem megfelelő vízelvezetés vagy a rossz minőségű alapanyag okozza.
  • Hibák az aszfaltkeverésnél: A bitumen és az adalékanyag helytelen aránya vagy az adalékanyag nem megfelelő méreteloszlása ​​nem elég erős aszfaltot eredményezhet.
  • Nem megfelelő körülmények között végzett munka: Magas páratartalmú, túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten végzett aszfaltozás befolyásolhatja a munka minőségét.
  • Nem megfelelő burkolástechnika: Elavult berendezések vagy nem megfelelő burkolótechnikák használata egyenetlen felvitelhez és az aszfaltrétegek közötti tapadási problémákhoz vezethet.

A problémák pontos okának megállapításához az út részletes műszaki átvizsgálása szükséges, amely magába foglalhatja a felhasznált anyagok laboratóriumi vizsgálatát és az építési folyamatok elemzését is, de az még várat magára, hadd lássuk van-e intézmény a megyében, amely ellenőrzi. Úgy tűnik, ez a megye egyre inkább olyan helynek tűnik, ahol a politika diktál, az intézmények pedig nem mások, mint csupán épületek.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy