Áttelepítik a tusnádfürdői anyamedvét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Miután a Környezetvédelmi minisztérium megadta rá az engedélyt, a tusnádfürdői lakosoknak és turistáknak gondokat okozó anyamedvét bocsaival együtt áthelyezik.

A Hargita megyei Környezetvédelmi ügynökség vezetője, Domokos László az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a csapat készen áll az akcióra, a befogó ketrec is elő van készítve, úgyszintén az azt szállító jármű, már csak a befogásra alkalmas pillanatra várnak. Az anyamedvét és bocsait egy másik megye vadállományába helyezik.

Tusnádfürdő polgármestere szerint az anyamedvét minél hamarabb be kell fogni, mert veszélyt jelent a turistákra és a lakosokra egyaránt. A polgármester szerint, ha eltéved az egyik bocs, az anya a keresésére indul, és útjában bárkit megsebesíthet. Hozzátette, hogy az állatok minden este a kukákban kutatnak élelem után, a háztartásokat elkerülik.

Az év eleje óta 46 vadkár esetet jelentettek be a hatóságoknál, ezeknek 80%- át medvék okozták, megölve juhokat, teheneket vagy disznókat, méhkaptárokat tettek tönkre. Idén három ember lett medvetámadás áldozata Hargita megyében, szerencsére haláleset nem történt.

Olyan esetről is beszámoltak, amikor anyamedvét ütött el a vonat Vasláb és Gyergyótekerőpatak között. Domokos László szerint nem ez az első eset, mert a térség a medvék átvonulási helye.

További károkozás várható a szakértők szerint ősszel gyümölcsérés idején és mikor a gabonafélék fogyasztásra alkalmasak, és a medvék a télre készülődnek.

A veszteségek elkerülése végett a Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója azt tanácsolja, hogy az esztenákat ne telepítsék medvejárta területekre, az állatokat ne hagyják felügyelet nélkül, valamint a kutyákat is felügyeljék, hogy ne támadják meg a medvebocsokat, amiért aztán az anyamedvék támadják az esztenát.

Tavalyi statisztika szerint 177 esetben jelentettek vadkárt, ebből 101 esetben medve volt az elkövető.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy