A „Karacsay” kódex – megváltoztatja a magyar történelmet

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mandics György történész életét a Karacsay, magyar történészek által nagyon vitatott, kódex tanulmányozásának szentelte. A kódex 1600- ból származik és rovásírással íródott. Karacsay grófnő tulajdonában volt először, innen a neve. Királyi Pál hívta fel először a figyelmet a kódexre 1888- ban. Az akkori akadémikusok több okból is tagadták a kézirat eredetiségét. Egyik ok az, hogy a kódex rovásírással íródott, ami arra az időszakra nem jellemző, a másik, hogy ez a kódex átírja a magyarok történelmét és a nemzet eredetét.

Mandics György véleménye szerint, aki maga is tanulmányozta a kódexet, a kézirat arról tanúskodik, hogy a magyarok nem egy kulturálatlan, tanulatlan nép és nem is szibériai barbárok, hanem komplex kultúrával rendelkeznek. Habár a kódex 1600- ból származik, nincs benne utalás a katolicizmusra, hanem a 4 természeti elemet említi: levegő, víz, tűz és föld. Egy másik felháborító dolog a kódexben az, hogy a magyarok telepedtek le elsőkként Erdélyben.

Mandics szerint nagyon nehéz megfejteni a kódexet. A rovásírás gyakran különböző stílusú, az író személyétől függően. A történész más kutatókkal együtt a kódex elemzését és fordítását tartalmazó könyvet is írt.

A történelem és a rovásírás kedvelőinek a Szénás Sátorban volt alkalmuk egy rovásírásnak szentelt előadáson részt venni.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy