Az Adó- és Pénzügyi Hivatal értesítést küld az adófizetőknek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal értesítést küld minden olyan adófizetőnek, aki nem nyújtott be adóbevallást, és aki nem kért felmentést, hogy elkerüljék az inaktívvá nyilvánítást.

Az adóügyi törvény 92. cikke (1) bekezdésének a) pontja szerint azok az adóalanyok / fizetők, akik egy naptári félév során nem teljesítik a törvényben előírt bevallási kötelezettséget, adóügyileg inaktívnak minősülnek, és az adóügyi törvénykönyv pénzügyi inaktivitási törvényei vonatkoznak rájuk. Egy inaktívnak nyilvánított adófizetőt hivatalból törölnek az áfa fizetési kötelezettségek alól, az inaktivitást feltüntetik az adófizető és törvényes képviselői pénzügyi bizonyítványában (cazier fiscal). Az újbóli aktiválás érdekében az adófizetőnek teljesíteni kell a törvény által előírt összes adóbevallási kötelezettséget és nem lehet adóhátraléka.

Megemlítjük, hogy az adóbevallások benyújtására vonatkozó törvényes határidő lejárta után, 2020. június 25-től az adóhatóság alkalmazni fogja az adótörvény 92. cikk (1) bekezdésének a) pontjának megfelelő adófizetők azonosítását.

Ebben az eljárásban az adóhatóság aktív szerepet vállal értesítéseket küldve az adóbevallások benyújtásának elmulasztásáról. Ezenkívül az adóügyi szempontból inaktívnak nyilvánítottak listája összeállítását követően az adóhatóság értesítést küld ki az inaktivitás feltételeinek teljesítéséről.

Megemlítjük, hogy az érvényben lévő rendeletek szerint az adófizetőknek a törvényben előírt határidőn belül be kell nyújtaniuk az adóbevallásokat, és ez a kötelezettség akkor is fennáll, ha az adófizetési kötelezettséget megfizették, valamint ha a beszámolási időszakban nincs kifizetendő összeg, de létezik a törvény által előírt nyilatkozási kötelezettség.

Ilyen értelemben annak megakadályozása érdekében, hogy az adófizető inaktívvá váljon, azok az adófizetők, akik felfüggesztik tevékenységüket és regisztrálják az ideiglenes inaktivitást a Cégbíróságnál vagy az őket jóváhagyó szervezetnél, kérésre élvezhetik az adómentességi rendszer alkalmazását. Az eltérő nyilatkozati rendszer megadására vonatkozó kérelmet az illetékes adóügyi testülethez nyújtják be. Azok az adófizetők, akik jóváhagyták az eltérő nyilatkozati rendszer alkalmazását, nem kötelesek adóbevallásokat benyújtani.

Ugyanakkor azok az adófizetők, akik nem végeznek tevékenységet és nem részesülnek az eltérő bevallási rendszerben, kötelesek az adóbevallást a törvényben előírt határidőn belül benyújtani, az adókötelezettség rubrikában nulla feltüntetésével, elkerülve ezzel az inaktív adófizetők nyilvántartásába való bejegyzést.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy