Az Alkotmánybíróság lehallgatásokra vonatkozó határozatának hatásai Borboly Csaba perére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök perében a védőügyvédek a keddi tárgyaláson a romániai Alkotmánybíróság lehallgatásokra vonatkozó határozatára hivatkozva azt állítják, hogy egyes bizonyítékokat a semmisé nyilvánítás veszélye fenyegeti, és azt kérik a DNA-tól, hogy közölje kik végezték a lehallgatást.
A megyei tanácselnök védőügyvédje, Sergiu Bogdan kérte egy átirat benyújtását a DNA- hoz, és azt állítja, hogy amennyiben a SRI végezte a lehallgatásokat, azok semmisnek nyilvánítandók. A többi vádlott ügyvédjei is szükségszerűnek tartják a lehallgatók kilétének kiderítését a bizonyítékok törvényességéről lévén szó.
„Ebben az ügyiratban a rögzített beszélgetések magyar nyelven hangzottak el. Sem az ügyész, sem a rendőrök nem beszélik a magyar nyelvet, ezért egyszerű és logikus a kérdés: Ki végezte a lehallgatott, lényegesnek ítélt beszélgetések válogatását? Én egy hivatalos választ várok. Mivel a hatóságok nagy sietséggel hagyták jóvá, hogy az ügyészek hozzáférjenek a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) eszközeihez, ez azt sejteti, hogy a SRI végezte a lehallgatásokat. És a válasz után lehet ezen bizonyítékok hitelességéről beszélni. Érdekes módon, a lehallgatási jegyzőkönyvek számunkra kedvezőek” – fejtette ki a tárgyalás után Sergiu Bogdan.
A bíró elfogadta az ügyvédek kérését, a következőkben a DNA közölni fogja ki végezte a lehallgatást.
A keddi tárgyaláson felolvasták a per vádiratát és minden vádlottat megkérdeztek, hogy szeretne-e élni az egyszerűsített eljárás jogával, amely a vádak beismerését jelentené az eddigi bizonyítékok alapján, egyharmaddal csökkentve a kirótt büntetést, de egyik vádlott sem élt ezzel a jogával és ártatlannak vallották magukat. A bíró ismertette jogaikat és megkérdezte, hogy szeretnének-e nyilatkozatot tenni.
Ugyanezen tárgyalás alkalmával elfogadták az üggyel kapcsolatosan civil félként érintett cég kérését, amelyben a feljegyzések másolatát igényli a védelem felépítése érdekében és visszautasították egyik vádlottnak a per szétválasztására vonatkozó kérését.
A következő tárgyalás időpontja április 19-e, 11 óra.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy