Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Alkotmánybíróság lehallgatásokra vonatkozó határozatának hatásai Borboly Csaba perére

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök perében a védőügyvédek a keddi tárgyaláson a romániai Alkotmánybíróság lehallgatásokra vonatkozó határozatára hivatkozva azt állítják, hogy egyes bizonyítékokat a semmisé nyilvánítás veszélye fenyegeti, és azt kérik a DNA-tól, hogy közölje kik végezték a lehallgatást.
A megyei tanácselnök védőügyvédje, Sergiu Bogdan kérte egy átirat benyújtását a DNA- hoz, és azt állítja, hogy amennyiben a SRI végezte a lehallgatásokat, azok semmisnek nyilvánítandók. A többi vádlott ügyvédjei is szükségszerűnek tartják a lehallgatók kilétének kiderítését a bizonyítékok törvényességéről lévén szó.
„Ebben az ügyiratban a rögzített beszélgetések magyar nyelven hangzottak el. Sem az ügyész, sem a rendőrök nem beszélik a magyar nyelvet, ezért egyszerű és logikus a kérdés: Ki végezte a lehallgatott, lényegesnek ítélt beszélgetések válogatását? Én egy hivatalos választ várok. Mivel a hatóságok nagy sietséggel hagyták jóvá, hogy az ügyészek hozzáférjenek a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) eszközeihez, ez azt sejteti, hogy a SRI végezte a lehallgatásokat. És a válasz után lehet ezen bizonyítékok hitelességéről beszélni. Érdekes módon, a lehallgatási jegyzőkönyvek számunkra kedvezőek” – fejtette ki a tárgyalás után Sergiu Bogdan.
A bíró elfogadta az ügyvédek kérését, a következőkben a DNA közölni fogja ki végezte a lehallgatást.
A keddi tárgyaláson felolvasták a per vádiratát és minden vádlottat megkérdeztek, hogy szeretne-e élni az egyszerűsített eljárás jogával, amely a vádak beismerését jelentené az eddigi bizonyítékok alapján, egyharmaddal csökkentve a kirótt büntetést, de egyik vádlott sem élt ezzel a jogával és ártatlannak vallották magukat. A bíró ismertette jogaikat és megkérdezte, hogy szeretnének-e nyilatkozatot tenni.
Ugyanezen tárgyalás alkalmával elfogadták az üggyel kapcsolatosan civil félként érintett cég kérését, amelyben a feljegyzések másolatát igényli a védelem felépítése érdekében és visszautasították egyik vádlottnak a per szétválasztására vonatkozó kérését.
A következő tárgyalás időpontja április 19-e, 11 óra.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.