Az asszisztensek nemzetközi napja – (május 12.)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az asszisztensek nemzetközi napját minden év május 12-én ünnepeljük, hogy megemlékezzünk az ápolók és az ápolószemélyzet jelentős hozzájárulásáról az emberek egészségének ápolásához és javításához.

Ez a nap fontos alkalom arra, hogy elismerjük ezen egészségügyi szakemberek kemény munkáját és elkötelezettségét.

E nap története Florence Nightingale- hez, az ápolás történetének ikonikus alakjához kötődik. Az ápolók nemzetközi napját 1965-ben hozta létre az Ápolók Nemzetközi Tanácsa, és egybeesik Florence Nightingale születésnapjával, aki 1820. május 12-én született, és akit a modern ápolás úttörőjeként tartanak számon.

Az ápolók nemzetközi napjának célja, hogy népszerűsítse az ápolók szerepét és jelentőségét a betegellátásban, az egészségügyi oktatásban és az egészségfejlesztésben.

Általában ezen a napon különböző rendezvényeket és tevékenységeket szerveznek, hogy dicséretet és elismerést szerezzenek az ápolószemélyzetnek.

Az ápolók döntő szerepet játszanak a minőségi egészségügyi ellátás biztosításában, támogatást és vigaszt nyújtanak a betegeknek és családtagjaiknak a nehéz időszakokban.

Ezeket a szakembereket gyakran az egészségügyi rendszerek szívének tekintik, és az ápolók nemzetközi napja fontos alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk nekik, és kifejezzük elismerésünket a közösség egészségének javítása érdekében tett folyamatos erőfeszítéseikért.

Érdemes megjegyezni, hogy ennek a napnak a témája minden évben változhat, és az ápolói szakma és általában az egészségügyi ellátás különböző aspektusaira összpontosíthat.

Az ápolók nemzetközi napjának története

Minden 1953-ban kezdődött, amikor Dorothy Sutherland, az Egyesült Államok Egészségügyi, Oktatási és Jóléti Minisztériumának egyik tisztviselője kapcsolatba lépett Dwight D. Eisenhower elnökkel, és javasolta az „ápolók napjának” meghirdetését. Ő azonban akkoriban nem hagyta jóvá a javaslatot.

Végül 1974 januárjában a napot hivatalosan is az ápolók nemzetközi napjává nyilvánították.

Azóta az Ápolók Nemzetközi Tanácsa minden évben elkészíti és terjeszti az Ápolók Nemzetközi Napja csomagot, amely oktatási és közérdekű információs anyagokat tartalmaz, amelyeket az ápolók mindenütt használhatnak.

Az ápolók nemzetközi napja: Ki volt Florence Nightingale?

Florence Nightingale 1820. május 12-én született az olaszországi Firenzében. Ápolónő, statisztikus és szociális reformer volt, akit a modern ápolás alapvető filozófusának tartanak. Nightingale a krími háború idején brit és szövetséges katonákat ápolt Törökországban. Az egészségügyi oktatás formalizálására tett erőfeszítései nyomán 1860-ban létrehozta az első ápolónői iskolát a londoni St. Thomas’s Hospitalban. Ő volt az első nő, aki megkapta az Érdemrendet (1907).

A Nightingale által kidolgozott statisztikai modellek, mint például a halálozás értékelésére kifejlesztett Coxcomb-diagram, valamint az ápolással kapcsolatos alapkoncepciói ma is alkalmazhatók.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy