ISU Hargita: Május 9, csütörtök, 9 beavatkozás

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tegnap (2024.05.09) a Hargita megyei katonai tűzoltóság beavatkozott a megyei szinten regisztrált 9 vészhelyzet kezelésére. Az irányított bevetések legnagyobb részét az elsősegélynyújtási intézkedésekre vonatkozó esetek teszik ki, amelyek eredményeként a SMURD személyzete 7 bajba jutott személynek nyújtott egészségügyi segítséget.

Az elmúlt 24 órában kollégáink beavatkoztak a tűzmegelőzési és tűzoltási intézkedések biztosítása érdekében is, miután a DE 578-as úton, Csíkcsicsó településen közúti baleset történt, amelyben 3 autó volt érintett, szerencsére sérültek nélkül.

Szintén tegnap 11:15 óra körül a Székelyudvarhelyi Tűzoltóság és az a farkaslakai önkéntes tűzoltók beavatkoztak egy ház tetején keletkezett tűz oltásához Székelypálfalva településén. Az esemény, amelyet valószínűleg az éghető anyagoktól hőszigeteléssel nem védett kémény okozott, azt eredményezte, hogy a ház tetőzetének mintegy 10 négyzetméteres területe leégett.

Hargita megye szintjén az „Olt” Sürgősségi Esetek Felügyelőségének tűzoltói a R.I.S.C. „A biztonság NEM szerencsejáték!”, R.I.S.C. „Add fel! A rögtönzés katasztrófához vezet!” és „Detektor az életért” tájékoztató és megelőző felvilágosító kampányokat folytatnak, amelyek célja az élet- és vagyonmentés azáltal, hogy a polgárok figyelmét felhívják azokra a nagy kockázatokra, amelyeknek ki vannak téve, ha nem tartják be a vészhelyzeti megelőzés szabályait.

Számos ilyen esemény oka a kéményeken hosszas használat után lerakódott korom, a kémények karbantartásának és rendszeres tisztításának hiányával, a tető- és padlószerkezetek (gerendák, szarufák) éghető anyagok elleni szigetelésének hiányával, a kémények és füstelvezetők tömítésének hiányával, valamint a padlástérben végződő kéményekkel függ össze.

Emlékeztetjük Önt, hogy az ilyen események nagy anyagi károkat, és néha sajnos sérüléseket vagy akár életek elvesztését is eredményezhetik, és az ilyen helyzetek megelőzése érdekében a kéményeket rendszeresen tisztítani, ellenőrizni és (szükség esetén) szakképzett és felhatalmazott személyek által javítani kell.

A padlástérben lévő kéményeket kívül-belül be kell vakolni és meszelni kell, hogy az esetleges repedések könnyen láthatóak legyenek, amelyeken keresztül szikrák távozhatnak, és gyújtóforrásként szolgálhatnak, ha a területen éghető anyagok vannak. A kéményeket a kémény falazatának megvastagításával a padlás éghető elemeitől is el kell szigetelni, a kémény és a padló közötti térbe pedig egy réteg nem éghető anyagot kell helyezni.

A füstérzékelő kis befektetés a nagy biztonságért!

Miért fontosak a füstérzékelők?

– Korán figyelmeztetnek a tüzekre, így esélyt adnak az épület gyors kiürítésére és életek megmentésére.

– Tűz esetén jelentősen csökkenthetik a halálozás kockázatát.

– A legtöbb szaküzletben megvásárolhatók.

– Telepítésük a telepítési utasításoknak megfelelően történik.

Ugyancsak a fenti időszakban 4 RO-Alert figyelmeztetést küldtek medve jelenléte miatt a lakosságnak Csíkrákoson és Maroshévízen.

Látogasson el a www.fiipregatit.ro weboldalra, és töltse le az ingyenes DSU mobilalkalmazást az AppStore-ból vagy a Google Play-ről, hogy többet tudjon meg arról, mit kell tenni vészhelyzet előtt, alatt és után.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy