Az „Első lakás”, később „Egy család, egy lakás”- ra átnevezett program egyáltalán nem kielégítő a romániai fiatalok számára

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Román Ifjúsági Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy Románia kormánya a fiatalok számára teljesen kedvezőtlenül módosítaná az „Első lakás”, utólag „Egy család, egy lakás” névre átnevezett programot. Az ingatlanpiac kielégítő szinten tartását – ahogyan azt Florin Cîțu pénzügyminiszter javasolta – nem lehet megtenni anélkül, hogy megfelelő konzultációt folytatnának a projekt kedvezményezettjeivel, ideértve a fiatalokat is. A sürgősségi rendelet tervezetének visszavonását kérjük mindaddig, amíg a projekt célja tisztázódik, és a fiatalok számára előnyös hitelrendszer megőrzését.

A Román Ifjúsági Tanács arra is felhívja a figyelmet, hogy a COVID-19 világjárvány jelentősen érintette a fiatalokat, akik megérezték a gazdasági szereplők tevékenységének teljes korlátozását. Jelentős számú ember elvesztette munkahelyét vagy anyagi veszteségeket könyvelt el, amelyeket a következő időszakban nehéz leküzdeni. Ezenkívül a SARS-CoV-2 vírus által generált válság előtt is nehéz volt a fiatalok helyzete, az Eurostat adatai szerint:

  • 2019-ben a romániai 18- 34 éves fiatalok 40,9%-a lakik a szüleinél.
  • 2019-ben a szülői házat elhagyó fiatalok becsült átlagéletkora 28,1 év.
  • ugyancsak 2019-ben az első házasságánál tartó fiatal férfiak átlagéletkora 31,8 év, míg a fiatal nőké 28,4 év.

Egy saját háztartás hiánya és a karrier fontossági sorrendje a fő oka annak, hogy Románia katasztrofális adatokkal számol be a fent említett mutatóknál. A román kormány nemcsak figyelmen kívül hagyja a helyzetet, hanem radikálisan megváltoztatta egy olyan program filozófiáját, amelynek célja a fiatalok lakáshitelezésének támogatása.

Az illetékes véleményezők felhívják a figyelmet egy esetleges gyors áremelkedésre, valamint a túlzott eladósodás kockázatára. A program társadalmi jellegét eltörölték, Florin Cîțu pénzügyminiszter nyilvánosan kijelentette, hogy kevés fiatal fogja igénybe venni ezt a kölcsönt. Ezt az álláspontot elfogadhatatlannak tekintjük, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem ez az első alkalom, hogy Cîțu úr kedvezőtlenül nyilatkozik a fiatalokat illetően.

Következésképpen ismételten kérjük a kormányt, hogy vonja vissza ezt a sürgősségi rendelettervezetet az ifjúsági képviselőkkel folytatott vita végéig. A Román Ifjúsági Tanács elküldi javaslatait a szóban forgó sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban és találkozót kér a Kormány képviselőivel.

A projekttel és a Román Ifjúsági Tanáccsal kapcsolatos további részletek a Facebook és az Instagram oldalakon, valamint a CTR webhelyén találhatók.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy