Az első veseátültetés Romániában, a páciens csíkszeredai

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az első magánkórházban végrehajtott veseátültetésre került sor  2016 december elsején a brassói „Sf. Constantin” Kórház „Profesor Gilles Mentha” veseátültető központjában. Az átültetés a marosvásárhelyi dr. Bogdan Moldovan sebész főorvos, az ország második ESOT tanúsítvánnyal rendelkező sebészének koordinálásával történt. A dr. Moldovan vezette orvoscsoport élő, rokon- donoros átültetést hajtott végre a csíkszeredai apán és leányán. A 21 éves lányt 2016 tavaszán krónikus veseelégtelenséggel diagnosztizálták és művesén tartották. Az átültetendő vesét a 42 éves apától távolította el laparoszkópiás úton a Genfi Egyetemi Kórház urológus főorvosa dr. Christophe Iselin által vezetett orvosi csapat.

„Számomra és az általam vezetett orvosi csapat számára ez a brassói veseátültetés egy régi álom megvalósulása, amely 2011-ben kezdődött, mikor azzal a céllal hagytam el Svájcot, hogy visszatérjek Romániába és orvosi csúcsteljesítményt valósítsak meg a Sf. Constantin Kórházban. Számos, bürokratikus és mentalitásbeli akadállyal kellett megküzdenem, amelyek nem állítottak meg, ellenkezőleg, növelték az ambíciónkat, hogy megmutassuk: íme lehetséges! Állandó tevékenységet szeretnénk létrehozni ebben a központban, decemberben vizsgálatokra várunk egy újabb párost, akiknél az átültetésre jövő évben kerülne sor”, nyilatkozta dr. Bogdan Moldovan a MagnaNews-nak.

Moldovan főorvos a veseátültető központ nevének eredetéről is felvilágosított: professzora és mentora Gilles Mentha emlékére nevezték el a központot, aki számos alkalommal kifejezte támogatását a központ létrejöttével kapcsolatban, valamint a Genfi Egyetemi Kórházzal aláírt teljesítménymegvalósító együttműködési egyezmény aláírása tiszteletére.

A sikeres veseátültetést követően ezt közölte közösségi oldalán dr, Moldovan:

„Kedves Barátaim,

Köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a különleges alkalmat, mindazoknak, akik velünk örültek.

A páciensek jól vannak, a vese az első 14 órában 7900 ml vizeletet termelt, a következő 24 órában 3500 ml-t, a kreatinin szint a műtétet követő 24h-ban 0,8-ról 0,5-re csökkent. A szervátültetés a beteg embert egészségessé teszi. Minden jót kívánunk nekik a továbbiakban is!

Köszönöm mindannyiuknak!”

Forrás: punctul.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy