Az Európai Unió luxemburgi törvényszéke elutasította a nemzeti kisebbségi „régió” fogalmát

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Európai Unió luxemburgi bíróságának május 10- ei ítélete szerint az Európai Bizottság jogosan utasította el Izsák Árpád Balázs (az SZNT elnöke) által 2013 július 25-én elindított polgári kezdeményezés bejegyzését. „A regionális kultúrák megőrzésének és a régiók egyenlőségének kohéziós politikája” című kezdeményezés tulajdonképpen olyan koncepciók meghonosítására tett próbálkozás, amely etnikai alapú önrendelkező területek létrejöttét alapozná meg.

2013 július 27- én Izsák Árpád Balázs és Dabis Attila megtámadták az Európai Bizottság elsőfokú ítéletét, a fellebbezést T- 529/13 számmal iktatták.

Az uniós bíróság ítéletében kifejtette, hogy nem vehető nyilvántartásba az olyan európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslat, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek, régiók fejlődésének előmozdítására irányul. Ugyanis – mint indoklásában rámutatott – a régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni.uniunea-europeana

A törvényszék arra is rámutat, hogy ezen régiók sajátos etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jellemzőinek fennmaradása nem olyan cél, amely igazolhatná az unió kohéziós politikája keretében valamely jogi aktusnak az elfogadását. Az ilyen politika ugyanis az unió egésze harmonikus fejlődésének előmozdítására, és különösen az egyes régióit sújtó súlyos és állandó demográfiai hátrányok csökkentésére irányul. A törvényszék nem látta bizonyítottnak, hogy hátrányuk származna a környezetüktől etnikai, nyelvi, kulturális vagy vallási alapon különböző régióknak a különbözőségből.

A Törvényszék döntése (kattintson ide közleményért) újból azok vereségét bizonyította, akik az élet természetes folyását és európai irányú fejlődését ellenzik, amely fejlődést az integrálódás, multikulturalizmus jellemez és semmiképpen sem a különválás és az önként vállalt elszigetelődés. Ez utóbbiakat szeretnék a szóban forgó indítvány kezdeményezői elhitetni a romániai magyarsággal, hogy jó számukra. Habár európainak kiáltják ki magukat, újból bebizonyosodott róluk, mennyire elrugaszkodottak az európai valóságtól és ezzel egyidejűleg a magyar közösség törekvéseitől is, amely törekvések megegyeznek bármely európai polgár törekvéseivel: jólét, anyagi biztonság, hozzáférés a minőségi egészségügyi ellátáshoz, stb. Minden magyar vezető számára jelzésértékűvé kell válnia a történteknek, hogy megváltozzon a gondolkodásmódjuk és a polgárok szükségeihez szabott, életképes tervekkel és megoldásokkal álljanak a választóközönség elé.

tribunal-european-1tribunal-european-2

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy