Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) új számítógépes rendszerrel fog rendelkezni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Országos Egészségbiztosítási Ház (CNAS) új számítógépes rendszerrel fog rendelkezni. A több mint 100 millió eurós beruházást követően a rendszer két éven belül működőképes lesz – jelentette be pénteken Valeria Herdea, az intézmény elnöke.

A CNAS elnöke hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer egésze szempontjából rendkívül fontos a kormány egy nappal ezelőtti döntése, amely szerint az év végéig biztosítani kell a betegek folyamatos hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének pénzügyi kiszámíthatóságát – ez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kezdeményezése a pénzügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium támogatásával.

Az egy nappal ezelőtt elfogadott jogszabály által elkülönített összeg lehetővé teszi, hogy 2024 negyedik negyedévében a klinikai szakrendelések járóbeteg-szakellátásában az egy orvosi szolgáltatásra jutó pont értéke 4,5 lejről 5 lejre emelkedjen, az alapellátásban az „egy főre” és az egy szolgáltatásra jutó pontértékek, valamint a fogászati ellátás havi értéke megmaradjon.

„Mindezek a dolgok nem valósíthatók meg megfelelő finanszírozás és a döntéshozóknak a lakosság növekvő egészségügyi szükségleteinek megértése nélkül. Persze, mi is szeretnénk azt mondani, hogy kevesebb egészségügyi igényünk van. De nem így van.

Örömmel mondhatjuk, hogy gyorsabban észleljük a betegségeket, hogy a helyes diagnózissal, a helyes kezeléssel avatkozunk be, hogy a betegséget kordában tartsuk és nyomon kövessük, hogy csökkentsük a betegség szövődményeit, és hogy növeljük a várható élettartamot és az aktív életkort minden biztosított romániai polgár számára (…).

Mi is szeretnénk, ha a bruttó hazai termék 12-14%-ának megfelelő finanszírozást kapnánk, de a miénk 6% körül van, de ebből a pénzből próbálunk minőséget kihozni, és megpróbáljuk megváltoztatni a betegeink és a biztosítottak életét. Volt ez az igényünk a finanszírozás növelésére, különösen a kórházi ellátást megelőző szegmensben” – tette hozzá Herdea.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy