Románia új politikai sebezhetőséggel néz szembe az RMDSZ Orbán Viktor oroszbarát politikájának való esetleges alárendeltsége miatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő közelmúltbeli találkozója számos vitát és aggodalmat váltott ki, amelyek a román politikában is tükröződnek. A találkozó révén Orbán Viktor megerősítette a Kremlhez való közeledés álláspontját, aminek jelentős következményei lehetnek Romániára nézve a román politikában jelentős befolyással bíró RMDSZ párton keresztül.

Az RMDSZ-t, a romániai magyar közösség legfőbb képviselőjét gyakran bírálták az Orbán Viktorral való szoros kapcsolata miatt. Ezt a kölcsönös tisztelet és támogatás által jellemzett kapcsolatot erősítették az Orbán által Erdélyben támogatott különböző politikai és gazdasági kezdeményezések. Ez a közelség azonban felveti a politikai alárendeltség komoly gyanúját, különösen a jelenlegi geopolitikai feszültségek kontextusában.

Rendkívül veszélyes, hogy a román parlamentben szerepet játszó RMDSZ-t Orbán oroszbarát politikája befolyásolhatja. Magyarország és Románia egyaránt tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, olyan struktúráknak, amelyek határozottan elítélték Oroszország ukrajnai agresszióját, és gazdasági szankciókat vezettek be ellene. Orbán közeledése Putyinhoz ellentétes ezekkel az álláspontokkal, és alááshatja a regionális egységet és biztonságot.

Orbán Viktor már többször bizonyította, hogy hajlandó szembeszállni az európai konszenzussal, és ez a hozzáállás az RMDSZ-en keresztül a román politikára is átragadhat. Ha az RMDSZ továbbra is követi Orbán példáját, és oroszbarát politikai irányvonalat képvisel, az Románia elszigetelődéséhez vezethet a nemzetközi színtéren, és csökkentheti a nyugati szövetségesek bizalmát a demokratikus értékek és a kollektív biztonság iránti elkötelezettségében.

Jó lenne, ha az RMDSZ egyértelműen elhatárolódna Orbán politikájától, és határozottan kiállna az euroatlanti értékek mellett. Az RMDSZ-nek be kell bizonyítania, hogy megbízható partner a NATO-n és az Európai Unión belül, és el kell határolódnia minden olyan befolyástól, amely veszélyeztetheti a nemzeti és regionális biztonságot, de gyanítható, hogy nem tesznek semmit, ami felbosszantaná a magyarországiakat.

Összefoglalva, Románia új politikai sebezhetőséggel néz szembe az RMDSZ esetleges alárendelése révén Orbán Viktor oroszbarát politikájának. Normális lenne, ha az RMDSZ vezetői olyan intézkedéseket hoznának, amelyekkel elhatárolódnak ettől a befolyástól, és megerősítik a párt elkötelezettségét a NATO és az Európai Unió közös értékei és célkitűzései mellett, csakhogy ők nem annyira az államszövetségeket, mint inkább az autonómiákat támogatják.

De ez még nem minden. Van egy másik problémánk is, amiről senki sem akar igazán beszélni. A jelenlegi geopolitikai válság és az Oroszország és a Nyugat közötti növekvő feszültségek összefüggésében elengedhetetlen, hogy minden NATO- és EU-tagállam szilárd egységet és erkölcsi tisztánlátást tanúsítson az orosz agresszióval szemben. Romániában azonban a politikai helyzet egyre bonyolultabbá és veszélyesebbé válik annak fényében, hogy a kormánypártok tolerálják az RMDSZ és a Kremlhez való közelségéről ismert Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti kapcsolatokat.

Míg a felszínen úgy tűnik, hogy a román kormánypártok, a PSD és a PNL nemzetbiztonsági és a nyugati partnerekhez való lojalitási okokból tesznek lépéseket az RMDSZ elszigetelésére, a valóság sokkal homályosabb. Az RMDSZ kormányból való kilépése után a párt politikai kinevezettjei továbbra is kulcsfontosságú pozíciókban maradtak országos, regionális és helyi szinten, ami kérdéseket vet fel a két nagy párt valódi szándékait illetően.

A PSD és a PNL úgy tesz, mintha elszigetelné az RMDSZ-t, hogy eleget tegyen Románia nemzetközi partnerei követeléseinek, de ez az elszigeteltség nagyrészt kirakat. A valóságban az RMDSZ továbbra is befolyással bír a kulcsfontosságú intézményekben, ami arra utal, hogy valóban nem hajlandó megszakítani a kapcsolatot a magyar párttal. Ráadásul egy perverz politikai stratégia is működik: A PSD és a PNL úgy gondolkodik, hogy eljöhet az idő egy kisebbségi kormányra, és hatalmuk megtartásához az RMDSZ százalékaira és szavazataira kell majd apellálniuk.

Ez a helyzet hatalmas kockázatot jelent. Ha az RMDSZ aktív támogatója lesz az Orbán Viktor által szorgalmazott oroszbarát politikának, a romániai hatalmon lévő politikusok szemet hunynak felette. Egy ilyen forgatókönyv nemcsak Románia biztonsági erőfeszítéseit ássa alá, hanem veszélyezteti az ország kapcsolatait is a NATO-ban és az EU-ban lévő stratégiai partnereivel.

Ha épeszű ország lennénk, a PSD-nek és a PNL-nek felelősséget kellene vállalnia, és konkrét intézkedéseket kellene hoznia annak érdekében, hogy semmilyen oroszbarát befolyás ne tudjon behatolni Románia kormányzati struktúráiba.

Románia kritikus pillanatban van, amikor a politikai döntéseket a nemzeti érdekeknek és a nyugati értékekhez való hűségnek kell vezérelnie. Az RMDSZ ál-elszigetelése, amelyet a PSD és a PNL gyakorol, nemcsak hatástalan, hanem veszélyes is. Minden politikai pártnak felelősségteljesen kell cselekednie, és biztosítani kell, hogy Románia továbbra is a stabilitás és a biztonság pillére maradjon a térségben. Mindössze egy olyan politikai osztályra van szükség, amely megérti, hogy a nemzeti érdekeknek kell az első helyen állniuk.

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy