Balánbánya, az elnéptelenedő város

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kommunizmus megdöntése óta az ország 50 városa veszítette el lakosságának 20%- át. vannak városok ahol az ipar teljesen kihalt és a lakosság elöregedett. Falvakon a helyzet még súlyosabb: 170 falu veszítette el lakosságának 20-50%-át. Romániai városok és falvak százait fenyegeti az eltűnés veszélye. Míg országos szinten a lakosság 9%-al csökkent, addig helyileg ez a jelenség az elnéptelenedés méreteit öltötte.

A Hargita megyei Balánbánya elveszítette lakóinak 52%-át. Románia Kormánya által kiadott, a profit.ro által átvett statisztika szerint a legnagyobb népességcsökkenést szenvedett város, amely nem tudott megbirkózni a kapitalizmussal. Valamikor a rézbányászat térképén fontos helyet foglalt el, és a bányák bezárása után a lakosság lélekszáma 13.000-ről 6.000-re csökkent.

Nagyobb léptékben nézve nagyobb városokban is hasonló a helyzet. Brassó az 1990-es évek lakosságához viszonyítva 21%-ot veszített, Meggyes 31%-ot, Resicabánya 26, Segesvár és Vajdahunyad 20%- át a lakosságnak.

A szabadpiac pilléreire való újra-elhelyezkedés azt jelentette, hogy külföld és a főváros, Temesvár és Kolozsvár felszippantották a tehetségeket és a munkaerőt az iparilag becsődölt városokból. A szisztematikus kiüresedés táplálta szegénységet és az elnéptelenedést és az egymást követő kormányok részéről nem jött semmilyen hitelképes stratégia.

A tervek hiánya a mozgásszabadsággal összeadódva a turisztikai városok elnéptelenedéséhez is vezetett. A Kormány elnéptelenedett városainak jegyzékében az egész Prahova völgye szerepel. Tusnádfürdő, Slanic és Szováta indulásból elvesztette a versenyt a külföldi ajánlatokkal szemben. Ezekben a városokban tízből nyolc ember maradt, ám falun az elnéptelenedés sokkal súlyosabb.

Fehér megye nyolc községében a lakosság felére csökkent. A falusi élet lelassult a munkaképtelen idősek ritmusára. Sok helyen a mezőgazdaságból nagyon hiányzik a fiatal munkaerő.

Forrás: digi24.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy