Bemutatták Hargita Megye Tanácsának 2023-as előzetes költségvetését

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Hargita Megye Tanácsa 2023-as költségvetés kidolgozásakor is hangsúlyt fektet a polgárok véleményére

Hargita Megye Tanácsa költségvetésének kidolgozása volt a témája a január 3-án, kedden tartott sajtótájékoztatónak, amelyen Borboly Csaba elnök becslése szerint január közepéig elfogadják a 2023-as költségvetést és a 2024-2026-os előirányzott becsléseket.

„Néhány napja érkeztek az utolsó összegek az ANAF-tól, és ezért tudjuk bemutatni, mi lesz a költségvetés alapja. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy folyamatban van egy nyilvános egyeztetés, amelyen várjuk a lakosság, a szakemberek, Hargita megye fejlesztésében érdekeltek véleményét. Szigorúan a megyei tanács költségvetéséről beszélünk, ezért ha a bevételeket nézzük, akkor látható, hogy átlagosan enyhe, 8%-os növekedés van, de nem ott, ahol szükséges lenne, sőt, a bevételeket tekintve a helyi költségvetések áfából történő kiegyenlítésének összegeit, 9,5 millió lejjel kevesebbet kapunk. Az idei év nagyon nehéz lesz, de a tavalyi évhez hasonlóan, még ha egyesek másként mondták is, sikerült egyensúlyban tartani a költségvetést, és azon kevés megyék közé tartoztunk, amelyek akkor is saját forrásból hajtott végre beruházásokat, amikor nem volt állami, vagy európai pénz és ez egy nagyon jó vezetői döntés volt” – hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az állami költségvetési törvény értelmében a megyék helyi költségvetésének kiegyensúlyozására a hozzáadottérték-adóból levont összegeket úgy osztják el, hogy a bevételek összértéke ne legyen kevesebb 350 lej/lakos/évnél, de ne haladja meg a 275 millió lej/megye/év összeget.

Borboly Csaba hozzátette, az országos költségvetés a megyei tanácsok tevékenységét korlátozza, főként a kisebb lakosságú (félmillió alatti) megyék esetében, tekintve, hogy a nagyobb lakosságú megyék nagyobb személyi jövedelemadóhoz jutnak, hasonló vagy akár kisebb megyei feladatok ellátására, gondoljunk itt akár az úthálózat hosszára például. Mindezek pedig nem a megyék közötti felzárkóztatást, hanem a leszakadást erősítik. Optimistán leszögezte azonban, hogy a kiegyenlítésre szánt áfából visszaosztott összegek lecsökkentése, az infláció és az árak növekedése mellett folytatni kell a beruházásokat.

„Az évet vékony jégen táncolva kezdjük, nagyon óvatosnak kell lennünk, de tavaly is volt egy felelős költségvetésünk, amelyben a célokra összpontosítottunk és jó évet zártunk. Az RMDSZ kormányon van, egy másik ok, amiért nagyobb biztonsággal rendelkezünk. Ugyanakkor várjuk az európai forrásokat is, van egy 50 millió lejes hitelkeretünk, amelyet szükség esetén beruházásokra használhatunk fel. Az elmúlt évek válsága a megyei tanács költségvetésében is tükröződik”- tette hozzá Borboly Csaba.

A lakossági igények minél jobb megválaszolása, a megyei tanács költségvetésének hatékony gazdálkodása érdekében kérdőívet dolgoztak ki, amelyet nagyon fontos, hogy minél többen kitöltsenek.

A kérdőív itt elérhető.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy