Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: “Amikor a jó döntések hatással vannak a közösségre, akkor beszélhetünk hatékonyságról”

 

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium előterjesztésére a Kormány tegnapi, január 12-i, szerdai ülésén jóváhagyta, hogy az ásványvizek és egyéb talajszinti források kitermeléséből származó illeték 80%-a a helyi, ill. megyei önkormányzatoknál marad. Hargita Megye Tanácsa számára 2021-es szinten mintegy 3,5 millió lejt jelent a megyei költségvetésben, amit a turizmus fejlesztésére fordítanak.

„Erre a jogszabályra azért volt szükség, mert bár létezik olyan törvénykezés, amely előírja, hogy a felszíni kitermelésből származó jogdíjak 80%-a a helyi és megyei önkormányzatokhoz, 20%-a pedig az állami költségvetésbe kerül, de módszertan hiányában ez a törvény nincs alkalmazva. A közigazgatási törvénykönyv előírásai szerint ezek a bevételek elsősorban a helyi és megyei önkormányzatokat illetik, a javasolt intézkedések e jog gyakorlását biztosítják.

A kitermelési illetékből származó összegek tehát többletpénzt jelentenek a helyi és megyei önkormányzatok költségvetésében, közösségfejlesztésre fordítható pénzeket. 2021-ben például a felszíni erőforrások kiaknázását célzó tevékenységek koncessziójából 421 712 000 lej gyűlt össze, ebből 337 370 000 lej, ami 80%, kerül át a helyi költségvetésbe. Becsléseink szerint 2022-ben több mint 300 millió lej kerül be a helyi költségvetésbe az ilyen jellegű tevékenységek révén – mondta Cseke Attila miniszter.

„Ezért a sikerért köszönetet kell mondanunk a kormány RMDSZ képviselőinek, akik az elszántság és a közösségek fejlődésének támogatására való törekvés révén hozzájárulnak a hatékony és kézzelfogható döntések meghozatalához. A megyénk területén ásványvizet palackozó cégek beruházásai is hozzájárultak az idők során a munkahelyteremtéshez, a megye hírnevének növeléséhez. Ezek a cégek is részesülnek az általunk kapott forrásokból, a turizmus fejlesztésén keresztül, hozzájárulva hazai és nemzetközi népszerűsítésükhöz. Ugyanakkor partnereik leszünk minden olyan lépésben, amely Hargita megye fejlődéséhez vezet” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A kormányhatározat előírja, hogy a település területén kitermelt mezőgazdasági területek, illetve felszíni ásványkincsek – ideértve a szénsavas vagy szénsavmentes természetes ásványvizeket is- kitermeléséből származó illeték 80%-a a helyi és megyei önkormányzatok, 20%-a pedig az állam költségvetésébe kerüljön.

A javaslat értelmében minden kitermelő az illeték 40%-át a helyi, 40%-át a megyei önkormányzatnak utalja, és 20%-ot utal az állami kincstárba havonta, negyedévenként, félévenként vagy évente, a szerződésnek megfelelően.

Az ásványvíz kitermelés után fizetett illetéknek pedig a 45%-a a helyi és 35%-a a megyei önkormányzat költségvetését gyarapítja havonta, negyedévenként, félévenként vagy évente, a szerződésnek megfelelően.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.