Borboly Csaba: „Az emberéletek hátrább kerültek a brüsszeli döntéshozók prioritási listáján”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A magyar EU-elnökség jelentősen foglalkozhatna a medvekérdéssel

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottságának referense július 4-én, csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió környezetvédelmi politikáinak alkalmazásában tapasztalható túlzásokra és az ezekkel kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet, különös tekintettel a medveproblémára.

A június 14-i kormányközi értekezleten a belga EU-elnökséggel és az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának képviselőivel megvitatták a Berni Nemzetközi Egyezmény mellékletei szerinti védelmi statútumot. Az uniós tagországok képviselői megvitatták a védett fajok besorolásának megváltoztatását, Borboly Csaba pedig a jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy az emberi élet védelmét minden szabályozás alkalmazásakor kiemelten kellene kezelni.

A tagországok és a Környezetvédelmi Főigazgatóság képviselői nem értették meg, hogy Romániában a nemzetközi jog által biztosított, az emberi élet védelmének jogát nem mindig gyakorolhatja a környezetvédelmi minisztérium, a kormány és a parlament, mert bizonyos környezetvédelmi szervezetek a jelenlegi védelmi státuszra hivatkozva a bíróságon keresztül törlik ezeket az intézkedéseket.

– Romániában a bírósági határozatok gyakran ellehetetlenítik az uniós irányelvek végrehajtását, különös tekintettel a 92/43/EGK tanácsi irányelv 16. cikkének betartására, amely a természetes élőhelyek és a vadon élő állatok védelméről szól. Hiába hoznak döntéseket a miniszterek, a kormány vagy a parlament, a bíróságon ezek gyakran megdőlnek. Éppen ezért a szigorúan védett státusz differenciált megközelítésére van szükség, nemcsak fajok szerint, hanem tagországok és régiók szintjén is (NUTS 3), hogy megakadályozzuk az élőhelyvédelmi irányelv által megengedett jogos eltérések megsemmisítését. Bízunk benne, hogy a magyar EU-elnökség támogatni fogja ezt az ügyet – tette hozzá a megyei elnök, hangsúlyozva, hogy Romániában a politikusok legjobb szándéka ellenére a bíróságok gyakran a radikális környezetvédőknek kedveznek, megakadályozva ezzel az emberi élet védelmét szolgáló intézkedések végrehajtását. Szinte kijelenthető, hogy megjelent egy sajátos nemzeti és nemzetközi jogszabályi „alkalmazás”, ahol a kivételeket ellehetetlenítik. Több romániai bírósági határozatot és annak indoklását elküldték a főigazgatóságnak, hogy megértsék a romániai valóságot: kattintson IDE.

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága felelős az EU környezetvédelmi politikájáért, amelynek célja a környezet védelme és javítása a jelen és a jövő generációi számára. Az Igazgatóság biztosítja továbbá az uniós környezetvédelmi jogszabályok helyes alkalmazását a tagállamokban, és képviseli az EU-t a nemzetközi környezetvédelmi fórumokon.

Borboly Csaba hangsúlyozza, hogy a környezetvédelmi jogszabályok alkalmazása során nem szabad elhanyagolni az emberi élet védelmét és rugalmassá kell tenni a jogszabályi kereteket, figyelembe véve a helyi igényeket és sajátosságokat.

  • fotü és információ: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy