Borboly Csaba levelet küldött a román miniszterelnöknek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Több lehetőséget kell biztosítani a helyi cégeknek

Mivel egy kormányrendelet alapján a helyi önkormányzatok nem szervezhetnek közbeszerzést a tej-kifli programban – lévén, hogy ezt a feladatot a megyei tanácsok hatáskörébe utalta –, a helyi, kisebb vállalkozások kevesebb eséllyel jelentkezhetnek a kiírásra, a nagyobb, országos vagy multinacionális cégek ugyanis alacsonyabb árat tudnak ajánlani, a leszállított termékek minősége pedig sok kívánnivalót hagy maga után.

Borboly Csaba megyeelnök levelet küldött Dacian Ciolos miniszterelnöknek, melyben kifejti, hogy a helyi önkormányzatokra kell bízni a közbeszerzések lebonyolítását a tej- kifli programban a hozzájuk tartozó iskolák számára, így több esélyt adva a helyi termelőknek. Ez a változtatás támogatná az Országos Vidékfejlesztési Program célkitűzéseit is, lehetőséget adva a gazdáknak, állattartóknak, a kis tejfeldolgozó üzemeknek és pékségeknek, hogy megőrizzék a meglévő munkahelyeket. A 6/2012-es törvény módosításának hatása új munkahelyek teremtésében is érződne különösen, ami a fiatal gazdálkodókat illeti.

2009 és 2012 között Hargita Megye Tanácsa leosztotta a programra kapott pénzt a helyi önkormányzatoknak, hogy azok szervezzék meg a közbeszerzést, és így több esélyük legyen a helyi cégeknek, amelyek naponta friss pék- és tejterméket tudnának szállítani a környékükön található iskoláknak. 2012-ben a kormány azonban egy rendelettel megerősítette: csakis a megyei tanácsok írhatják ki a közbeszerzést ebben a programban. Mindez azután, hogy 6 megye átvette a Hargita megyei metódust. Ebből is látható, hogy a nagy pékségek hatékonyan lobbyztak.  Ezt követően Hargita Megye Tanácsa a 67 Hargita megyei közigazgatási egység számára külön-külön kiírta a közbeszerzést, 2015-ben pedig 27 kiírása volt a tej-kifli programban, kistérségekre osztva a procedúrát.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy