Decizii în premieră luate de Consiliul Local Miercurea-Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Local din Miercurea-Ciuc a aprobat pentru prima dată în istoria orașului subvenții de minimis pentru întreprinderile care creează locuri de muncă și fac investiții. Totodată, în cadrul ședinței lunare de astăzi, s-a decis și în privința vânzării locuințelor ANL. De asemenea, s-a decis soarta celor două grupe ale Grădiniței „Micimackó”, care trebuie să se mute, și s-a făcut un pas important privind reabilitarea Parcului Fodor Sándor și a podului Olt de pe strada Harom.

Consiliul Local din Miercurea-Ciuc a ținut astăzi ședința sa lunară, având pe ordinea de zi mai multe puncte cardinale. Între hotărârile luate se află mai multe decizii în premieră pentru Miercurea-Ciuc.

Pentru prima dată, mai multe firme au beneficiat de reducerea impozitului pe clădiri sub formă de ajutor de minimis. Luând în considerare amploarea investițiilor și numărul de locuri de muncă create prin aceste investiții, consiliul a aprobat o reducere de impozit în valoare totală de 217.568 lei pentru șapte companii din oraș. Firmele care au fost eligibile pentru schema de minimis sunt cele care au realizat investiții de cel puțin 200.000 de Euro în ultimii ani și au creat noi locuri de muncă.

Conform deciziei consiliului, începând cu 1 noiembrie anul acesta, locuințele pentru tineri construite de Agenția Națională pentru Locuințe vor putea fi cumpărate de chiriași – aceasta fiind o altă premieră pentru Miercurea-Ciuc.

Un alt punct de pe ordinea de zi a găsit soluție la o problemă arzătoare. Până astăzi, nu se știa încă în ce clădire vor începe următorul an școlar cele două grupe de la Grădinița „Micimackó”, aflată în reabilitare. Soluția este silită, dar totuși convenabilă pentru majoritatea părților implicate: copiii de la „Micimackó” vor începe anul școlar pe strada Mihail Sadoveanu, în vechiul sediu al Grădiniței „Napocska”. Cele două clase ale Liceului de Artă „Nagy István” se vor muta înapoi din „Napocska” în clădirea principală a școlii de artă, unde galeria planificată nu se va deschide pentru moment, ci acel spațiu va fi folosit pentru ateliere. Astfel toți elevii vor începe anul școlar 2024–2025 într-un mediu adecvat.

Consiliul a aprobat și două studii de fezabilitate (Documentații de avizare a lucrărilor de intervenție). Studiul estimează renovarea zonei verzi a parcului Fodor Sándor (fostul Parcul Tineretului) la 12 milioane de lei (dintre care 7,2 milioane de lei provin din fonduri nerambursabile ale UE), în timp ce reabilitarea podului Olt de pe strada Harom, aflat într-o stare avansată de degradare, va costa 11,34 milioane de lei. Podul va face parte integrantă din drumul de legătură dintre strada Băilor și strada Harom, un drum care va trece pe lângă fabrica de îmbuteliere a apei minerale, pe traseul drumului de câmp deja existent sub poligonul militar. Pentru realizarea acestui proiect, solicităm cofinanțare din partea Programului Regiunea Centru.

De asemenea, consiliul a aprobat un PUZ pentru reamenajarea zonei din jurul spitalului de urgență și a convenit să solicite consiliului județean transferul unui teren necesar reconstrucției sistemului de apărare al Castelului Mikó. Aceasta este o condiție esențială pentru accesarea fondurilor externe.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy