Csíkszeredába látogatott az Entente Florale Europe zsűrije

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Entente Florale Europe, az európai virágos városok és falvak versenyének zsűrije csütörtökön Csíkszeredában tartózkodott, és szemügyre vette a várost. A nemzetközi zsűri a nap folyamán a város több helyszínét is felkereste, majd a végén a városháza dísztermében ismertette benyomásait és tanácsokat adott.

Az Entente Florale Europe-ot, vagyis az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét 1975 óta rendezik meg. Azóta már közel 700 település szerepelt a megmérettetésben, évről évre több ezer embert megmozgatva. A cél minden évben a fenntartható fejlődés népszerűsítése, a természetes tájak megőrzése, valamint a kulturált, virágokkal és zöld növényekkel tarkított tiszta környezet megteremtése. A zsűri többek között ezen szempontok alapján értékeli a résztvevő városokat.

Az idei versenyben Csíkszereda mellett Magyarországról Debrecen és Zalakaros, Csehországból Písek és Choruisce, Írországból Carlow és Ballinahown, Németországból Meinheim és Höxter, Szlovákiából Farkasd, Szlovéniából Velenje vesz részt.

A tájépítészekből és kertészmérnökökből álló nemzetközi zsűri – Milena Andrade (Csehország), Bill Kearney (Írország), Rüdiger Kirsten (Németország), Prutkay János (Magyarország) – egy amerikai tulipánfa elültetésével kezdte a hivatalos programját a központi parkban. A faültetésen részt vett Bors Béla és Sógor Enikő alpolgármester, Burista Csilla, a városi kertészet vezetője, Albert Sándor főépítész és Juhász-Borsa Orsolya, a külkapcsolatokért felelős városházi osztály vezetője.

Később a Fenyő szállodában Bors Béla alpolgármester átfogó bemutatót tartott a városról.

„Csíkszereda olyan város, ahol a történelem és a korszerűség  harmonikusan megfér egymás mellett. Kulturális örökségeink nem csak történelmi kincsek, hanem zöldtervezésünk szerves részei is, hiszen gondozott kertek és parkok veszik körül őket, amelyek fokozzák szépségüket. Ezért is nyerte el 2022-ben a város a Virágos Magyarországért versenyen a külföldi városok kategóriában az első díjat. Büszkék vagyunk eredményeinkre és az elmúlt években elért fejlődésre. Csíkszereda számára az a jövőképünk, hogy továbbra is a fenntartható növekedés és fejlődés útján haladjunk. Jövőbeni projektjeink célja, hogy tovább integráljuk a zöldterületeket és a fenntarthatósági kritériumokat a városképünkbe, növelve városunk élhetőségét anélkül, hogy veszélyeztetnénk környezetvédelmi céljainkat.”– nyilatkozta az alpolgármester.

A zsűri a prezentáció után a központi parkból indulva bejárta a várost. Megtekintették az Octavian Goga lakónegyedet, majd a Petőfi Sándor utcán végighaladva a Mikó-vár és a városháza előtt tartottak rövid megállókat, a városi séta első részét pedig a Mesebeli béka játszótéren fejezték be. Mindeközben Albert Sándor főépítész beszélt a város épített környezetéről.

A nap második felében a  közösségi környezetszépítő mozgalmunk eredményeit a Kalász negyedben tekintették meg, majd Csíksomlyón a Mária-kertet, a Barátok feredőjét és a nyerget látogatták meg, sétájuk utolsó állomása pedig a Csíkszeredai Sportpark volt. 

A városban eltöltött nap után a zsűri visszavonult, és hosszas tanácskozás keretében, egy tíz pontból álló elbírálási kritériumrendszer alapján pontozták a látottakat. A tervezés és fejlesztés, a fenntartható környezet – az éghajlatváltozás mérséklése, az épített környezet, a tájkép, a zöld övezetek, az ültetés, a környezeti nevelés, az elkötelezettség és lakossági bevonás, a turizmus és/vagy szabadidő, illetve a kommunikáció maximálisan 10 pontra értékelhető a zsűri tagjai által.

A végeredményről az összes, a versenyben résztvevő város értékelése után, szeptemberben adnak tájékoztatást Székesfehérváron. Rüdiger Kirsten, a zsűri tagja fontosnak tartotta összegezni a a nap során szerzett tapasztalatokat, ezt követően pedig tanácsokat és ajánlásokat fogalmaztak meg.

A zsűri minden tagja egyetértett abban, hogy Csíkszereda készen áll arra, hogy részt vegyen ezen a versenyen, és hogy a zöld, fenntartható és természetes környezetért tett erőfeszítések nyilvánvalóak, valamint az elkövetkező évekre vonatkozó tervek ígéretesek. Az erősségek közül kiemelték a természetközeliséget, a lakosság bevonását a környezetbarát életmódba, a komposztálást és a lakótömbök termikus rehabilitációja terén elért eredményeket. Ajánlásokként javasolták a sétálóutcák állandó zöldterületekkel való gazdagítását, a folyók és patakok medrének javítását és a turisztikai információs pontok újbóli megnyitását.

Mindemellett „Csíkszereda teljes mértékben megérdemli, hogy az Entente Florale Europe család tagja és a mozgalom méltó képviselője legyen Romániában” – jegyezte meg a zsűri.

  • információk és fotó: Csíkszereda Városháza sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy