Csíkszeredából kitiltott újságíró. Jelentést tettek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Romániai Sportsajtó Szövetsége (APSR) új panaszt nyújtott be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. Egyesületünk bemutatta a CNCD-nek Halmágyi Zsolt fotós helyzetét, akit az FK Csíkszereda labdarúgó klub hátrányosan megkülönböztetett, és nem engedte bejutni a stadionba, bár akkreditációja volt a 2019-2020-as teljes versenyszezonra. Halmágyi Zsolt a 034-es számú igazolvánnyal a Sportfoto Press Association elnöke és egyesületünk (APSR) régi tagja.

Röviden beszámolunk a tényekről. A 2019–2020-as labdarúgó-szezon kezdete előtt Halmágyi Zsolt e-mail-ben kérte a fotós akkreditációját az FK Csíkszereda csapatától, amelyik előlépett a 2-es ligába, a Román Labdarúgó Szövetség által szervezett versenyen. Kérését jóváhagyták, és a teljes versenyszezonra akkreditációt kapott. 2019. augusztus 10-én Halmágyi Zsolt 10: 30-kor érkezett a stadionba a helyi csapat nyitó mérkőzésére, amely 11:00-kor kezdődött. A pálya bejáratánál az FK Csíkszereda klub elnöke, Szondi Zoltán fogadta, aki emelt hangon sértegette egyesületünk tagját Szép Zoltán sajtóvezető előtt és parancsoló hangon hozta tudomására, hogy nincs keresnivalója a stadionban és azonnal hagyja el a helyszínt. Kollégánk felmutatta az akkreditációt, mikor Halmágyi Zsolt beszámolója szerint Szondi Zoltán elnök a sajtóvezetőhöz rohant kérdezve, hogy miért adtak akkreditációt és kérte, hogy azonnal vonják vissza.

A fotós a szövetségi megfigyelőt is tájékoztatta a történtekről és a botrány elkerülése érdekében végül elhagyta a helyszínt.

„A csíkszeredai eseményt visszaélésnek tekintjük, amely befolyásolja a sajtószabadságot. A Román Sportsajtó Szövetség eltökélt szándéka minden szükséges lépést megtenni annak érdekében, hogy az ilyen diszkrimináció ne legyen többé lehetséges, értesíti az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot. Az Egyesület alapokmánya szerint kötelességünk harcolni a sportújságírók jogainak védelméért, az Alkotmány és a hatályos jogszabályok rendelkezéseivel összhangban”, mondta Dumitru Graur, a Román Sportsajtó Szövetségének elnöke.

Forrás: apsmedia.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy