Egy Felcsíkon garázdálkodó medvére adtak kilövési engedélyt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

„A most kibocsátott engedély is bizonyítja: nem voltak hiába a bukaresti útjaink” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium július 25-én kiadta az emberekre támadó és anyagi károkat okozó egyik dánfalvi medvére a beavatkozási jóváhagyást. Öröm az ürömben, hogy ugyan két medve okozta összesen három személy sérülését, valamint több tíz juhban tett kárt Csíkdánfalva és Csíkmadaras határában, ám az engedély egy medvére érkezett, jegyezte meg az elöljáró. Két veszélyes állatról van szó, amelyek a helyi vadászegyesület igazgatójának beszámolója szerint nem félnek az embertől, emberi hangot távolabbról észlelve nemhogy elmenekülnének, hanem támadnak, ami vadállatok esetében természetellenes.

Mint ismeretes, június 24-én mindkét combján megsebesített egy felcsíki pásztort a medve Csíkdánfalva határában, az erdőhöz közeli esztenán (az erről szóló Facebook-bejegyzés: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1309291935784853). Azóta újabb támadások történtek a környéken, Csíkmadarason is, így a személyi sérülések száma háromra emelkedett, a helyiek pedig két medve garázdálkodásáról számoltak be. Ezt követően szervezték meg a július 5-i bukaresti tiltakozást (http://hargitamegye.ro/hirek/elorelepes-tortent-a-veszelyes-medvek-ugyeben.html), azóta pedig közmeghallgatáson is részt vettek a székelyföldi önkormányzati vezetők a minisztériumban, július 21-én (http://hargitamegye.ro/hirek/meg-visszaternenek-bukarestbe-a-szekelyfoldi-onkormanyzati-vezetok.html), ahol megígérték a szóban forgó engedélyt.

A beavatkozásban a dánfalvi Nimród Vadászegyesület az illetékes, az engedély birtokában a medve megfigyelésének, követésének időigényes folyamata következik.

A medvetámadások ügyében tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://hargitamegye.ro/vadkarok.html; vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy