Egy újabb ökológiai bomba került hatástalanításra

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó nem EU-konform szemétlerakó bezárási munkálatai befejeződtek.A munkálatokat átvevő bizottság a helyszínen tett megállapítást az integrált hulladékgazdálkodási projekt megvalósításáról.

A 2,64 hektáros szemétlerakóban 125.000 köbméter hulladék volt,ezt összepréselték 1,85 hektárra.A munkálatok értéke 1,88 millió lej. Agyagos földet, szigetelő anyagot, kavicsot rétegeltek rá és geotextíliával födték be.Erre agyagos földréteg kerül,a halmot végül termőfölddel takarják le és gyepesítik.A munkálatok magukba foglalta egy esővíz-elvezető rendszert valamint egy kerítés építését is a szemétlerakó körül.A munkálatok átadásánál jelen voltak a Hargita Megyei Tanácstól,a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivataltól és a munkálatokat végző cég részéről.

A SMID projekt megvalósításán belül sor került négy, nem EU-konform hulladéklerakó felszámolására Szentegyházán,Tusnád faluban,Balánbányán és Székelykeresztúron,ahonnan a hulladékot a csíkszeredai lerakóba szállították.Másik három helyszínen Borszéken,Maroshévizen és Csíkszeredában a hulladékhegyet összepréselték és gyepesítették.Borszéken végeztek a munkálatokkal,a másik két helyszínen még folynak a munkálatok.

A SMID(integrált hulladékgazdálkodási projekt)munkálatokat az Európai Vidékfejlesztési Alap finanszírozta,a munkálatok összértéke 164 millió lej,a bedolgozó cégeknek 142 millió lejt fizettek.Ezen összeg 70,5%-a uniós alapból származik,14,2% kormányalapból és 15,3% a Hargita Megyei Tanácstól.A projekt befejezési határideje 2016 közepe.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy