Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Erdélyi Ifjúsági Egyesület

Az Erdélyi Ifjúsági Egyesület nemzetközi ifjúsági csereprogramot szervez március 16. és 23. között Székelykeresztúron ’YOUth VOTE!’ címmel. A programon 30 fiatal vesz részt Romániából, Spanyolországból, Magyarországról, Franciaországból és Portugáliából. A program arra irányul, hogy a résztvevők elemezzék a fiatalok hozzáállását a helyi, nemzeti és európai parlamenti választásokhoz. Olyan fiatalok vesznek részt, akik legalább egyszer már szavaztak, de olyanok is, akik még nem.

A projekt úgy a kelet európai, mint a nyugat európai fiatalok szavazási részvételét hivatott megvitatni. A 2009-es Európa parlamenti választásokon a 25 év alatti fiatalok 71%-a nem ment el szavazni. Ugyanakkor a következő kérdésekre is válaszokat keres a projekt: Mi tartja távola fiatalokat a szavazóurnáktól? Meggyőzhetők-e a fiatalok, hogy leadják voksukat: nem megvesztegetéssel, hanem az érdeklődésük felkeltésével? Bír-e a társadalmi hálózat akkora befolyással, hogy a fiatalokat szavazásra serkentse?

A projekt célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban a szavazás fontosságát, hiszen így befolyásolhatják jövőjük alakulását.

A résztvevők 5 kisfilmet is készítenek „menj szavazni!”  témában. Három ezek közül a szavazáson való részvétel jótékony hatását mutatja be, kettő a szavazástól való távolmaradás következményeire teszi a hangsúlyt. A kisfilmek egy helyi ifjúsági központban és két iskolában, (17-18 éveseknek) kerülnek bemutatásra.

Szakértők teszik érthetőbbé a témát és egy általános kép kialakulást a fiatalokban a célközönség elérésével kapcsolatban, a romániai választóközönség jellemzőit illetően. Két szakember segítségére számíthatnak a fiatalok a kisfilmek elkészítésekor.

A tematikus tevékenységek mellett az ifjúsági csereprogram különböző kulturális programokat is magába foglal annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a résztvevő országok fiataljai közötti interkulturális párbeszédet.

A résztvevők Youthpass igazolványt kapnak, amely a program során elsajátított képességeiket ismerteti.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Nagy Géza Attila

Az Erdélyi Ifjúsági Egyesület  elnöke
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.