Ünnepi rendezvények március 15-e alkalmából

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Néhány ezer Hargita megyei magyar vett részt a minden magyarok napja alkalmából szervezett megemlékező ünnepségeken.

A csíkszeredai ünnepségen néhány százan vettek részt, egyesek népviseletben, a magyar és székely zászlót lobogtatva.

A megyeszékhelyen az ünnepség a Gál Sándor szobornál kezdődött Románia és Magyarország himnuszainak eléneklésével. Ezt követően Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai konzulja átadta Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét, majd Marius Tepelus önkormányzati tanácsos felolvasta Dacian Ciolos román miniszterelnök üzenetét.

Az esemény koszorúzással folytatódott, ezután a résztvevők a Vár-tér felé indultak, ahol a nap központi eseménye a magyar himnusszal vette kezdetét. Ünnepi beszédek és szavalatok hangzottak el, a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium leánykara és a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes karának kórusműveivel, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncjátékával és a csíkszentsimoni fúvószenekar zenéjével színesítve.

Az ünnepségen jelenlevő Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője elmondta a sajtónak, hogy március 15-e a szabadság napja, modern demokrácia elveinek napja, ’ nem csak a magyaroknak, hanem a modern Európának is’. Felidézte, hogy a szabadság eszméjéért ezrek áldozták életüket és elégedetlenségét fejezte ki, hogy 168 évvel az 1848-as forradalom után olyan kijelentéseket hallani, miszerint az alapvető emberi jogok gondolata egy fényűző elmélet. A szenátor pont annak a szájából találja furcsának hallani ezt a kijelentést, aki ’ az emberi jogok legfőbb védelmezője és támogatója kellene, hogy legyen az üldözők és ügyészek, vagy bárki előtt,aki az alapvető emberi jogokat nem veszi figyelembe ’.

Korodi Attila RMDSZ képviselő ünnepi beszédében kitért az erdélyi szász közösség sorsára és egységre szólította fel a jelenlevőket bármilyen körülmények között.

A csíkszeredai rendezvénysorozat a Petőfi Sándor és Nicolae Bălcescu szobrok koszorúzásával és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Hargita megye más településein is megünnepelték az 1848-as szabadságharc áldozatait. Székelyudvarhelyen ezer körül volt a résztvevők száma, míg a nyergestetői emlékműnél néhány száz magyar ajkú tette tiszteletét.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy