FIGYELEM! Az állami költségvetésből pénzt kapó civil szervezeteknek évente be kell mutatniuk a kapott és felhasznált összegeket

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A brassói Regionális Pénzügyi Főigazgatóság tájékoztatja az adófizetőket, hogy azok a nonprofit jogi személyek, amelyek támogatásokat, szponzorációkat, a törvény értelmében a társasági adóból, a mikrovállalkozások jövedelemadójából, illetve a magánszemélyek által fizetendő jövedelemadóból átirányított összegeket, valamint más hasonló finanszírozási formákat kaptak, függetlenül azok kumulált összegétől, az éves pénzügyi kimutatással együtt kötelesek elkészíteni a pénztári helyzetről szóló nyilatkozatot.

A nonprofit jogi személyek által a 2023. december 31-i állapot szerinti éves pénzügyi kimutatások benyújtásának határideje a pénzügyi év végét követő 120 nap, azaz 2024. április 29-e.

Azok a nonprofit jogi személyek, amelyek a nonprofit jogi személyek által kapott finanszírozásra vonatkozó információk bejelentéséről szóló 470/2024. sz. rendelet hatálybalépésének napján a törvénynek megfelelően benyújtották a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó éves pénzügyi kimutatásokat, és az adott év során a 34. cikk (3^1)  bekezdésében említett összegeket kaptak, a számviteli törvényben előírt éves pénzügyi kimutatások benyújtásának határidejét követő 60 napon belül benyújtják a pénzforgalmi jelentésüket.

A nyilatkozatot a Pénzügyminisztérium által kifejlesztett támogatási program segítségével kell benyújtani az 5. cikk (1) bekezdésében említett elektronikus formátumú nyilatkozatot kell használni, amelyet Pénzügyminisztérium által kifejlesztett segédprogram segítségével lehet beszerezni, amelyet a Pénzügyminisztérium területi szervezeti egységei ingyenesen bocsátanak a nonprofit jogi személyek rendelkezésére, vagy amely letölthető az Országos Adóhatóság portáljáról, www.anaf.ro.

A 34. cikk (3^1) bekezdésében említett nyilatkozat elkészítésére vonatkozó rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és 20.000 lej és 30.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

A nyilatkozat kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban további információ kérhető:

– az Egységes kapcsolatfelvételi űrlap linkjén keresztül: https://www.anaf.ro/asistpublic/ ;

– telefonon kérhetnek segítséget, adó- vagy informatikai területen, az A.N.A.F. Call Center 031.403.91.60-as telefonszámán;

– közvetlenül a területi egységektől.

Jogalap:

– Az 1991. december 24-i 82/1991. sz. törvény *** Újraközölve, Számviteli törvény;

– 470/2024. sz. rendelet a nonprofit jogi személyek által kapott támogatásokra vonatkozó adatszolgáltatásról.

Kommunikációs, PR és Mass Media Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy