Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Román Kormány pénzt különített el a júniusi árvíz által érintett 37 Hargita megyei település infrastruktúrájának helyreállítása céljából

Foto: ISU Harghita

A 2020.07.20/636-os sz. Hivatalos Közlöny közölte a 2020.07.16/554-es Kormányrendeletet, amelynek értelmében a kormány rendelkezésére álló intervenciós alapból kiutalnak egy bizonyos összeget a 2020.06.09-23 között bekövetkezett természeti katasztrófák következményeinek megszüntetése érdekében.

Hargita megye számára 23.175 ezer lejt utalnak ki.

Hargita megye 2020.06.09-23 között mind meteorológiai, mind hidrológiai szempontból sárga, narancssárga és piros figyelmeztetés alatt állt.

Hargita megye egyes településein rövid idő alatt felhőszakadások következtek be, a lehullott csapadék helyenként meghaladta a 100 ml/négyzetméterenként, ez a folyók vízhozaménak megnövekedéséhez vezetett, ami az árvízszint túllépését vonta maga után.

A viharok, a jégeső és az elektromos kisülésektől kísért heves esőzések a patakok és mellékfolyók áradását okozták, elárasztva az utakat, mezőgazdasági területeket valamint a lakosság gazdaságait. Ezek a jelenségek ugyanakkor számos hidat, gyaloghidat, községi utat, megyei utat, erdei és mezőgazdasági utat érintettek.

A vízmennyiség felgyülemlett a lakosság mezőgazdasági területein, a legelőkön és kaszálókon.

Hargita megye 67 területi közigazgatási egységéből 37-ben, valamint a megyei tanács objektumaiban jelentős károk keletkeztek, amelyek helyreállításához pénzbeli támogatásra van szükség.

A következő települések érintettek: Szentegyháza, Lövéte, Oklánd, Homoródszentmárton, Fenyéd, Etéd, Szentábrahám, Székelyandrásfalva, Nagygalambfalva, Székelyudvarhely, Farkaslaka, Korond, Máréfalva, Parajd, Maroshévíz, Salamás, Gyergyószárhegy, Gyergyóújfalu, Vasláb, Borszék, Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Bélbor, Madéfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Kányád, Csíkszentmihály, Szépvíz, Gyimesközéplok, Bögöz, Felsőboldogfalva, Oroszhegy, Siménfalva, Homoródalmás, és Hargita Megye Tanácsa.

A kárértékelési jegyzőkönyveket rekordidő alatt elkészítették a prefektusi rendelettel megalakult szakértői bizottságok a helyszínen végzett ellenőrzéseket követően, így időben kezdeményezhették a kormányhatározat tervezetet. Az összegek kiutalása után időben el lehet kezdeni az érintett célpontok helyreállítási munkáit a megyében.

A pénzösszegeket a folyópartok megerősítésére, megyei utak, hidak, gyaloghidak, utcák, községi és falusi utak, erdei utak, valamint az árvíz által megrongált szociális-gazdasági objektívek helyreállítására fogják felhasználni.

Jelenleg kárértékelés van folyamatban a 2020 júliusi árvizek által érintett további településeken.

Az 531-es kormányrendelet értelmében 284 ezer lejt utaltak ki a 2020 februári árvíz által megrongált balánbányai sportcsarnok felújítására.

Hargita Megye Prefektusi Hivatala, sajtóiroda

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.