Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nyolc csendőri beavatkozás medvék eltávolítására az elmúlt héten

 

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség június 20-án, hétfőn sajtóközleményben tudatta, hogy az elmúlt héten 14 hívás érkezett a 112-es számon, amelyekben medvék jelenlétét jelezték Orotva, Borszék, Maroshévíz, Gyergyóhodos, Felsőboldogfalva, Tusnádfürdő, Szépvíz és Oroszhegy településeken.

A 14 esetből nyolc esetben volt szükség a beavatkozó csoportok gyakorlati beavatkozására.

„A legtöbb hívás Borszékről érkezett, szám szerint 8. Az első hívás június 14-én, kedden 22:00 órakor érkezett, egy nő jelezte, hogy egy anyamedve három boccsal sétál a helység központjában. A beavatkozó csapat lakott területen kívülre távolította a medvét. A következő három hívás erről a településről szerdán (1 hívás) és csütörtökön (2 hívás) érkezett, minden esetben 22:00 óra után, egy –egy medve jelenlétéről számoltak be a telefonálók. A csendőrök egyik esetben sem találták a megadott helyen a medvéket.

Pénteken és szombaton két hívás érkezett Borszékről, a medvéket két esetben elzavarták lakott területen kívülre, illetve két esetben önként távoztak a vadak a jelzett helyszínről.

Az egyetlen orotvai hívás június 14-én, 18:31-kor érkezett, jelezve, hogy medve van egy bánya melletti krumpliföldön. A helyszínre siető csendőrcsapat a vadat az erdő irányába zavarta.

Június 15-én, szerdán újabb 3 hívás érkezett Maroshévízről, Gyergyóhodosról és Felsőboldogfalváról, minden esetben csendőrségi vagy beavatkozó csoport beavatkozására volt szükség. A 09 óra 16 perckor érkezett maroshévízi hívás kapcsán tekintve, hogy a vad károkat okozott, a telefonálót az esetleges kártérítési igények miatt a helyi hatóságokhoz tanácsolták.

Az egyetlen hívás ebben az időszakban Tusnádfürdőről június 17-én 00 óra 50 perckor érkezett, egy férfi jelentette be, hogy medve tartózkodik az állomás közelében. A vadállatot a csendőrök eltávolították.

Június 18-án, szombaton egy szépvízi nő értesített bennünket, hogy egy medve van az udvarán egy fán. A helyszínre küldött csendőrcsapatnak első körben a tulajdonos kutyáit kellett eltávolítani a fa mellől, így lehetővé tették a medve leereszkedését, amelyet később az erdőbe zavartak.

Ennek az időszaknak az utolsó hívása Oroszhegy községből, június 19-én, vasárnap 19 óra 43 perckor érkezett, de a beavatkozó csoportnak ezúttal nem volt teendője, a medve önként távozott az erdőbe” – tette hozzá a Megyei Csendőrfelügyelőség (IJJ) szóvivője, Gheorghe Suciu főtörzsőrmester.

A járőrök minden esetben a helyszíneken tartózkodtak egy ideig, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély nem fenyeget tovább. A beavatkozó csoport a 81/2021-es sürgősségi kormányrendelet előírásainak megfelelően az esemény közigazgatási-területi egységének polgármesteréből/alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadásztársaság képviselőjéből és állatorvosból áll.

A lakott területek közelében lévő medvék eltávolítására irányuló csendőri beavatkozást kérő hívások száma megközelítőleg megegyezik a tavalyival.

Idén 127 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség Diszpécseri Irodája szintjén, tavaly 2021 június 20-ig 134 hívást regisztráltak a 112-es egységes segélyhívó számon.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak, jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés vagy filmezés céljából.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.