Harghita: Opt intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea unor urși, în ultima săptămână

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita a informat  luni, 20 iunie, printr-un comunicat de presă, că în ultima săptămână au fost primite 14 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Jolotca, Borsec, Toplița, Hodoșa, Feliceni, Băile Tușnad, Frumoasa și Dealu.

Din cele 14 cazuri, a fost nevoie de intervenția efectivă a echipelor de intervenție în opt dintre acestea.

„În această perioadă, cele mai multe apeluri prin care era semnalată prezența urșilor în interiorul sau la marginea localităților au fost făcute din orașul Borsec, respectiv 8.
În ceea ce privește apelurile din orașul Borsec, primul a fost făcut marți, 14 iunie, la ora 22:00, o femeie anunțând prezența unei ursoaice cu 3 pui în centrul localității, echipa de intervenție îndepărtând animalele sălbatice în afara zonelor locuite. Următoarele 3 apeluri din această localitate au fost făcute în zilele de miercuri (1 apel) și joi (2 apeluri), toate după ora 22:00, fiind semnalată de fiecare dată prezența a câte unui urs, dar de fiecare dată acesta nu a mai fost găsit la fața locului de către echipajele de jandarmerie.
Vineri și sâmbătă, au fost primite câte 2 solicitări din Borsec, urșii fie au fost îndepărtați în afara zonelor locuite, în 2 situații din totalul de 4, fie au părăsit singuri zona unde fuseseră semnalați. Pe timpul intervențiilor nu au fost constatate pagube și nici alte incidente.
Singurul apel din Jolotca, comuna Ditrău, a fost făcut în data 14 iunie, la ora 18:31, fiind semnalată prezența unui urs pe un câmp de cartofi din apropierea unei mine. Animalul sălbatic a fost îndepărtat înspre pădure de către echipajul de jandarmerie trimis la solicitare.
Miercuri, 15 iunie, au mai fost primite alte 3 apeluri din Toplița, Hodoșa și Feliceni, în toate situațiile fiind nevoie de intervenția fie a unui echipaj de jandarmerie, fie a echipei de intervenție. În ceea ce privește apelul primit din Toplița, la ora 09:16, datorită faptului că animalul sălbatic a provocat pagube, apelantul a fost îndrumat să se adreseze autorităților locale pentru eventuale despăgubiri.
Singurul apel primit în această perioadă din Băile Tușnad, a fost făcut în data de 17 iunie, la ora 00:50, un bărbat anunțând prezența unui urs în apropierea gării. Animalul sălbatic a fost îndepărtat de către jandarmi.
Sâmbătă, 18 iunie, o femeie din comuna Frumoasa, ne anunța despre prezența unui urs într-un copac din curtea sa. Echipajul de jandarmerie trimis la fața locului a fost nevoit să îndepărteze, în primă instanță, câinii proprietarei din apropierea copacului, permițând astfel ursului să coboare, acesta fiind îndepărtat ulterior înspre pădure.
Ultimul apel al acestei perioade a fost făcut din comuna Dealul, duminică, 19 iunie, la ora 19:43, de această dată însă, echipa de intervenție nu a trebuit să intervină, ursul plecând singur în pădure.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), plt. adj. şef Gheorghe Suciu

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
Numărul de apeluri prin care a fost solicitată intervenția jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din apropierea zonelor locuite, este aproximativ identic cu cel de anul trecut.
Anul aceasta au fost înregistrate, până la această oră, un număr de 127 solicitări, iar anul trecut până pe data de 20 iunie 2021 au fost înregistrate, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, un număr de 134 apeluri prin SNUAU 112.

Jandarmii reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy