Hargita ébredezik!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

protest-harghita-4Tegnap olyan dolog történt Csíkszeredában, amit nem kell elhallgatni, mert óriási jelentősége van.protest-harghita-1

A városlakók a jogállam ellen irányuló kormányhatározat elfogadása ellen harcolókat támogatták, a korrupció elleni harcot és mindnyájunknak azt a kívánságát, hogy Románia egy olyan országgá váljon, amelyre büszkék lehetünk mind, akik itt lakunk, románok, magyarok, romák, stb.

A több mint 100 résztvevő az ország többi részében is elhangzó jelszavakat skandált, ily módon csatlakozott Csíkszereda is azokhoz, akik értékelik az utóbbi években az országban jó irányba végbement változásokat, ám kimutatják ellenszenvüket is a bűnözőkkel szemben, akik mindenáron meg akarják akadályozni az igazságot és a törvény betartását.

protest-harghita-3Csíkszeredában váll- váll mellett voltak kint románok, magyarok, romák, fiatalok és kevésbé fiatalok, de akiket ugyanaz a gondolat hajtott, mégpedig, hogy ellen kell állni a korruptak támadásának, akik a jogállam megszüntetésére törekszenek.

A csíkszeredai példa rámutat, hogy azok a különbségek, amelyek annyi ideig elválasztották az embereket- románokat és magyarokat- egymástól, és amelyeket a korrupt politikusok gerjesztettek, hogy hatalmon maradhassanak és minél többet lophassanak, azok a különbségek eltűnnek. És még egy dolgot mutatnak, amire a helyi politikusok- románok és magyarok egyaránt- jól teszik, ha odafigyelnek: Csíkszeredában feltámadt a polgári bátorság, a lakosok bátorságot kaptak megtámadni a hatalmon levőket. Ez premiernek számít, mert eddig az RMDSZ pártállam csak a saját és az őt alkotó bűnözők érdekében rendezett tüntetéseket.

S mert a jó példa ragadós ma este Székelyudvarhelyen is hasonló tüntetésre kerül sor.

protest-harghita-2Figyelemmel kísérjük ezeket a változást jelző eseményeket, amelyek egy új mentalitással rendelkező, új nemzedéket mutatnak be, amelyik már nem fogadja el a hazugságot, a bűnöző politikusok csúfolódását, sem a fegyelmezett, ám egyre apadó választóközönség szavazatát.

Ami Csíkszeredában és az országban történt az este azt mutatja, hogy büszkélkedhetünk, mert van jövő, hála azoknak az embereknek, akik az utcára vonultak sokkal nagyobb számban, mint 1989 decemberében. A politikusoknak és politikai pártoknak figyelniük kell erre, mert megtörténhet, hogy az új nemzedék, amelyet tíz sürgősségi kormányrendelet sem állít meg, elsöpri őket.

I.R.

Fotók: Facebook

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy