Hargita megye szurkol a 2016-os Rio de Janeiro- i Paralimpiai Játékokon résztvevő Novák Károly Eduárdnak

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Novák Eduárd Károly csapatával intenzíven készül a 2016-os Rio- i Paralimpiai Játékokra. Hargita megye Tanácsa támogatását fejezi ki a megyei sport iránt az intézmény programjain keresztül. Május 11-én 13 órakor Borboly Csaba a sportklubhoz látogat (Csíkszereda, Szentlélek utca 47).

Sokan csak a 2012-es londoni paralimpiai játékok után ismerték meg Edét, de sokan nem ismerik a sikert megelőző harccal, munkával, kínlódással és reménykedéssel teli előzményeket. Bármilyen sportot választott volna, előbb- utóbb dobogós lett volna.

11695972_860067334074536_7744919931324380517_n

Novák Károly Eduárd története 1976-ban, Csíkszeredában kezdődött. A környéken korcsolyával a lábukon születnek a gyerekek és ez alól ő sem volt kivétel. Zsenge korban kezdett ismerkedni a jéghoki rejtelmeivel, azonban nem sokáig. „Egy hónap múlva édesapám úgy látta, ez a sport nem nekem való, soványka vagyok, és könnyen megsérülök. Egyéni sportot ajánlott, de nem volt meggyőző. Még azt is mondta, hogy a pódiumon még lesznek húszan mellettem. Én azon elmélkedtem, hol fér el húsz ember”, emlékszik vissza Novák, hogy miért is hagyta abba a hokit.

Románia reménysége a gyorskorcsolyában

Nem tette le lábáról a korcsolyát, hanem a gyorskorcsolyára váltott. „A pályafutás nehézkesen indult. Suceavan voltunk az első gyorskorcsolya versenyemen. Elvétettem a sávomat és kizártak a versenyből. De ez az esemény még nagyobb igyekezetet váltott ki belőlem. Egy hónapra rá országos short- track bajnok lettem. Ezt 10 győztes év követte, amikor domináltam a belföldi versenyeken, 25 országos címet és 35 nemzetközi rekordot értem el, ezek közül egyet máig sem szárnyalt túl senki. Gyerekkoromat a sportnak szenteltem. Minden nap 5- kor keltem és elmentem edzeni. A városban koromsötét volt. Délután, amikor a társaim játszani mentek én a teljesítmény gondolatával a fejemben edzettem”, mondja Novák.

Az életét megváltoztató baleset

Bel- és külföldi teljesítményei a Nagano- i Olimpiai Játékokra röpítették. Egy autóbaleset viszont derékba törte reményeit. „Tízedik helyen voltam a junior vb- t követően, Románia reménysége a Nagano- i Olimpiai Játékokon. 1996-ot írtunk, úton voltunk egy nemzetközi olaszországi versenyre. Tél volt, havazott, az utakat nem takarították, az apukám vezette autó megcsúszott, az útszéli korlátnak ütközött. Ez még nem lett volna baj, hanem a korlát már sérült volt és az úttest felé álló része behatolt az utastérbe levágva a lábfejemet. Első gondolatom az volt, hogy 15 év munkája kárba veszett”.

„Első kerékpár edzőm az internet volt”11407007_836749669739636_7444394953218765489_n

Kerékpáros életem kezdete nem indult valami fényesen. Szüleim belenyugodtak, látva, hogy így visszanyertem az életem. Első edzőm az Internet volt. Anyukám adott kölcsön, hogy megvásároljam az első kerékpáromat és egy amatőr csapattal beiratkoztam versenyekre. Sokszor veszítettem el az egyensúlyom a protézis miatt, de mindig felálltam. Egy hónapos hegyi edzést követően részt vettem a hargitafürdői Cross- Country versenyen. A verseny felénél fizikailag teljesen kimerült voltam, de nem akartam feladni. A célhoz közeledve a pedálokat már alig tudtam lenyomni, amikor két lány megelőzött. Le voltam sújtva. Nem tudtam elhinni, hogy a lányok legyőztek. Másnap biciklire ültem és 130 kilométert tekertem, folyton arra gondolva: engem nem győzhetnek le a lányok. Nem mindig voltam bajnok”.

Nagyon sok munkával és kitartással, szenvedélytől hajtva Novák Károly Eduárd kezdett felfele emelkedni a romániai kerékpározás és parakerékpározás ranglétráján. „A parakerékpározás új dolog volt Romániában, ahol ha valamilyen fogyatékosságod van teljesen haszontalannak tartanak. Egy csapattársam megsérült, miután egy felelőtlen autóvezető elütötte. Könnyes lett a szemem, amikor láttam nyerni őt egy amatőr versenyen. Vállvetve versenyeztem egészséges kerékpárosokkal és legyőztem őket. Feleségem beleegyezésével feladtam a vállalkozásomat. Egy rizikós döntés, tekintve, hogy megélhetést kell biztosítanom a családnak”.

Athéni Paralimpiai Játékok

2003- ban második lett az országos időfutam versenyben, 2004-ben Athénban negyedik helyezést ért el.

Ezüstérem Beijingben

2005-ben Hollandiában Európa bajnok lett, az országos mountainbike versenyen pedig második helyezést ért el. Egy évvel később Svájcban második lett a világbajnoki dobogón és második helyezést ért el egy hazai körverseny egyik szakaszában. 2007- ben a franciaországi világbajnokságon második helyen végzett, negyedik a hazai körverseny általános tabelláján, országos bajnok mountainbike maratonban. Ezt követte a beijingi paralimpiai ezüstérem.

Új edző, nagyobb teljesítmények

A beijingi olimpiát követően Novák az olasz Cristiano valoppi edzőhöz apellált és az eredmények nem sokat várattak magukra. 2009- ben világbajnok lett Olaszországban az országúti próbában, a világbajnoki dobogó második fokára állhatott a manchesteri 4 kilométeres üldözőverseny és egy kilométeres időfutam után. 2011-ben Dániában második világbajnoki címét szerezte meg az időfutamban.

Londoni arany10999562_808335085914428_5162947402392600774_n

A 2012-es esztendő tökéletesnek bizonyult Novák számára és meghozta a kívánt elismerést: a Los Angeles- i parakerékpáros Pálya Világbajnokságon megszerezte a világbajnoki címet, egy ezüst és egy aranyérmet a London- i Paralimpiai Játékokon üldözőversenyben, ezzel ő lett Románia első paralimpikonja. „Három héttel a verseny előtt értem Londonba, Nagy Britannia által szegényebb országok számára felajánlott támogatásnak köszönhetően. Nem is a finálé volt izgalmas, hanem az elődöntő, amikor megdöntöttem a világrekordot és legyőztem a házigazdák kedvencét. Akkor még fel sem fogtam mit jelentett ez a siker, később értettem meg az érem értékét. Nemzetközileg elismert lettem és felelősség nehezedett rám”.

„Nem tartom magam hírességnek”

Novák ugyanaz a szerény és jóérzésű ember maradt. „Nem tartom magam sztárnak. Igyekszem józan maradni, a RIO- i Paralimpiai Játékokra összpontosítok. Ott bebizonyíthatom, hogy nagy bajnok vagyok- e. Keveseknek sikerül két olimpiai címet megszerezni egymásután. 25 év munkája sűrítődik egyetlen pillanatba. Ott és akkor kell a legjobbnak lenned, nem egy órával előbb vagy később. Ezekben az években a lábaimat erősítettem, közben rájöttem, hogy az érem megszerzése fejben dől el. A paralimpia egy életlecke, beilleszkedési lehetőség a társadalomba és remélem, hogy Romániában is fogják közvetíteni a játékokat”.

A Kerékpáros Szövetség elnöke

A paralimpikon három gyerek édesapja. „Mindhármukat érdekli a kerékpár. Gyerekeknek szóló versenyeken vettek részt és eddig elég jól boldogultak. Eddig 14 éves kortól indultak a juniorok, most bevezettünk 8- 10 éveseknek szóló versenyeket is”. Az ő nevéhez fűződik az egyik legerősebb kelet- európai klubnak tartott Tusnad Cycling Club megalapítása. 2011- ben ismeretlen tettesek feltörték a csapat raktárát, ahonnan kerékpárokat és alkatrészeket loptak el 20 ezer euró értékben. 2013- ban Novák benyújtotta jelölését a klub elnöki tisztségére. Titkos szavazás alapján szoros eredménnyel, 14- 13, győzött. Merész terve volt, tele reménnyel a romániai kerékpározás megreformálására. A tapasztaltak után feltette magának a kérdést, hogy valóban szükséges- e ez a közjáték az életében. „London után eldöntöttem, hogy segítek. Nem tudtam kit és hogyan, ezért jelentkeztem. A kerékpározás fejlődik, és új vezetésre van szükség az elvárások teljesítéséhez. A szövetségben ádáz harc folyik a régi vezetéssel, de a változásnak meg kell történnie”, fogalmaz diplomatikusan a Szövetség vezetője.

„Új technikai irányítók és világszintű versenyképes csapat összeállítása helyett szabotázs és adóügyi elfoglaltságaink vannak. A kerékpározás tudománnyá fejlődött, ehhez viszonyítva nagy a lemaradásunk. Egy penészes, rosszul épített székházat vettem át, amelyet szeretnék renoválni. Egyetlen megoldás a teljes újjáépítés. A klubok 75%- a egyetért velem ebben a témában és szeretnék a változást”.

Újabb világbajnoki címek11011457_860063394074930_8416375716533610014_n

Szeptember újabb két vb címet hozott Novák számára Baie- Comeau- ban az országúti valamint az időfutam versenyen. „Meglepetés volt számomra, boldogabb voltam, mint az Olimpián. Nálam boldogabb már csak az edzőm volt. Fülhallgatóval a fülemben a szövetség problémáiról beszélve edzettem. Lényeg, hogy a versenyen a lehető legjobb formámat nyújtottam és 4 másodperccel nyertem, elérve ezáltal öt világbajnoki és egy paralimpikon címet”, tette hozzá Novák.

Rio- ra gondolva

Novák tudja mit akar. „Célkitűzésem a 2016- os Brazília- i Olimpia. Ez a felkészültség nem elegendő a Rio- i Olimpiára. Nincs szándékomban felhagyni a Paralimpiai Játékok után. A következő lépés a Columbia- i VB. Már elkezdtem a felkészülést és remélem, megismétlem az elmúlt évek sikereit. A Szövetségnek 250- 300 igazolt játékosa van, hetente érkeznek társulási szándékú levelek kluboktól. A lehetőségek sokkal nagyobbak és egy nagytakarítást követően sikerülni fog új szemléletmódot meghonosítani a romániai kerékpározásban, amelynek 10- 12 év múlva learatjuk a gyümölcseit”, zárta Novák Károly Eduárd.

Forrás: jurnalul. ro

Fotók: facebook

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy