Hargita Megye Tanácsa 640.000 lejt utal a Caritas projektjeire

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Hargita Megye Tanácsa idén közel 640 ezer lejjel támogatja a Caritas 11 folyamatban lévő projektjét, amelyek nagyszámú embert érintenek, gyerekektől a nehézségben levő idősekig, tájékoztat az intézmény vezetősége.

A legnagyobb összeget, 440.000 lejt az otthoni beteggondozó szolgálatra utaltak ki, a program a megye 66 településén biztosít egészségügyi alap- és szakápolást a rászorulóknak.

Ugyanakkor egy Székelyudvarhelyen létrehozandó, I-IV osztályosoknak szóló nappali központ támogatására is utalt ki pénzt Hargita Megye tanácsa, az iskolaelhagyás megelőzőse érdekében, valamint a vidéki szociális gondozói szolgálat számára, amely kis településeken élő időseken és társadalmilag hátrányos helyzetű embereken hivatott segíteni családsegítő vagy fogyatékkal élőknek szánt programokon keresztül.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba keddi sajtótájékoztatóján aláhúzta a Caritas-al való együttműködés fontosságát. Rámutatott arra is, hogy alulfinanszírozás történik ezen a területen, bár a Caritas szociális projektjei nagyon fontosak és felszólította a Kormányt, hogy utaljon ki pénz erre a célra.

„Sajnos alulfinanszírozás van az állam részéről és úgy gondolom, hogy a Kormány felelőssége, hogy a szociális területre is szánjon pénzalapot. Egyelőre 2017-re nincs fedezetünk, a pénzalap híjával vagyunk mi is, a közintézmények is, a Caritas is. Arra kérjük a Kormányt, hogy a költségvetés kiigazításakor csoportosítson át összegeket, mert ezek a szociális szolgáltatások nagyon fontosak”, nyilatkozta Borboly Csaba.

Péter György a Gyulafehérvári Caritas szocio-medikális részlegének vezetője szerint a folytonosság luxus a jogszabályok változása és az állami támogatás csökkentése miatt, és nagyra értékelte a megyei tanáccsal folytatott immár 16 éves együttműködést.

Péter György szerint a külföldön jelenleg munkát vállaló fiataloknak fontos, hogy hazatérve idős korukra milyen biztonságban élhetnek.

A szervezet ágazati igazgatója, Ludescher László is értékelte a Caritas és megyei tanács, illetve a megye helyi önkormányzatai közötti együttműködést, a Hargita megyei programokra kiutalt összeg eléri 10 millió lejt. „Több mint 400 alkalmazottal, több száz önkéntessel vagyunk jelen a megye településeinek 97-98%-ban. Szolgáltatásaink palettája a kisgyermekektől egészen az idősekig, illetve a társadalom szélére szorult emberekig terjed. Több mint 10 millió lejt utalunk ki évente a Hargita megyei tevékenységekre, ami lehetetlen lenne a megyei tanács, a helyi önkormányzatok, cégek, magánszemélyek támogatása nélkül”, mondta Ludescher László. Arra is rámutatott, hogy „a kormány lassan nagyobb védelmet biztosít a medvéknek, mint a rászorulóknak”, évente egyre csökken az állami támogatás, ami „nagy kihívást és nehéz gondot jelent”.

Forrás: administratie.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy